Ovnsbakte grønnsaker. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Del saken
  •  
  •  
  •  

Det er noen klassiske retter de fleste av oss forbinder med påske.

Mange ser for seg pølser på bål, lammestek på påskeaften, og kylling underveis. Uansett passer det helt supert med ovnsbakte grønnsaker til. Det er så godt at det til og med kan spises alene.

Dette skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding. Nå håper de at nordmenn skal spise mer grønnsaker i påsken – i tillegg til grillpølser og sjokolade.

– Om du ikke har oppdaget selleriroten ennå så har du mye å glede deg til, lover Toril Gulbrandsen, som er kokk i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun kaller sellerirot en av «kokkens fire store».

Les også: Mat påvirker hjernen – disse matvarene skaper godt humør

– Ovnsbakte rotgrønnsaker er min egen favoritt – de er vakre å se på, passer til det meste og egner seg godt til å fylle minst halve tallerken til både hverdag og fest.

– Det skjer noe magisk med rotgrønnsakene når de ovnsbakes – de får en mild og søtlig smak, og så gjør de seg jo selv i ovnen, sier Gulbrandsen videre.

Her er kokkens anbefaling til fire porsjoner påskelam.

Disse ingrediensene trenger du:

  • 2 persillerøtter
  • 2 gulrøtter
  • 1 tykk skive sellerirot
  • 1 rødløk
  • 1 sitron
  • 2 ss olje
  • 6 stilker timian

Og slik går du frem:

  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Vask og tørk grønnsakene og sitronen.
  • Skrell gulrøtter og persillerøtter og del dem i to på langs.
  • Skjær skallet av selleriroten og skjær den i staver.
  • Skjær løk og sitron i båter.
  • Legg alt på et stekebrett med bakepapir. Ha noen dråper med olje over. Dryss over litt salt og pepper.
  • Bak i ovn i ca. 20 minutter til alt er litt mørt – grønnsakene kan stå i ovnen mens steken hviler.
  • Servér med et dryss av timian.
  •  
  •  
  •