Et vanlig symptom på hjerteinfarkt er smerter i brystet på venstre side. Illustrasjonsbilde. Pixabay/Pexels
Del saken

Hvert år dør flere hundre norske menn og kvinner av hjerteinfarkt, og i 2017 var det 786 menn og 237 kvinner under 75 år som døde av det, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI), skriver Nettavisen.

Men over 11.000 ble innlagt med akutt hjerteinfarkt i 2016, så de fleste overlever. Her noen tips om hvordan man kan overleve et hjerteinfarkt, og ikke minst hva man kan gjøre for å redusere risikoen for å bli rammet.

Symptomer

– De vanligste symptomene er brystsmerter i venstre side av brystet, og mange opplever i tillegg utstrålinger i arm, kjeve, i buken eller i ryggen, forklarer Dan Atar, professor og overlege i kardiologi på Oslo universitetssykehus.

Men noen føler seg bare dårlig og tungpustet. Det kan være vanskelig å stille riktig diagnose. Men uansett: Hvis man har mistanke om hjerteinfarkt er det svært viktig å ikke nøle med å kontakte lege. Det er nemlig svært viktig å få hjelp i tide, for å unngå alvorlige konsekvenser:

– Hvert minutt teller. Så hvis mistanken er til stede må du ikke vente med å søke legehjelp, forklarer Atar.

Behandling

En plutselig blokkering av en kranspulsåre i hjertet forårsaker hjerteinfarkt. Hvis hjertemuskelen ikke får blod, og dermed mangler oksygen i noen minutter, begynner den å ta skade.

– Hjerteinfarkt behandles med utblokking, noe som har vist seg å være livreddende og en uhyre effektiv behandling, ifølge Atar.

Legene må åpne opp den blokkerte/stengte kransåren i hjertet, ved at de går inn med et tynt kateter gjennom en åre i håndleddet, og blåser opp en ballong der kransåren er blokkert, for så å sette inn et lite metallrør som skal holde det åpent.

Forebygging

Først av alt: Stump røyken! I tillegg vil Atar anbefale disse tiltakene:

1: Pass på at du ikke får for høye nivåer kolestrol
2: Pass på at blodtrykket ikke blir for høyt
3: Medisinsk forebygging: Medisiner som senker kolestrol og blodtrykk
4: Vær fysisk aktiv
5: I tilfelle du allerede har glemt det: Stump røyken!