Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken

Tidsklemma er en utfordring for mange småbarnsforeldre. Likevel må husarbeidet gjøres. Arbeider du effektivt, kan 30 minutters husarbeid per hverdag være nok.

«Supermamma» Gemma Bray har oppfunnet metoden TOMM – «The Organized Mum Method», som hun mener er en artig måte å holde ryddig hjemme på. Det rapporterer blant andre den britiske avisen Mirror.

 TOMM er en realistisk og morsom måte å holde hjemmet ditt ryddig på. Dersom du ønsker deg et hjem som ser bra ut, ha fri i helgene og fortsatt ha tid til å gjøre det du liker å gjøre i hverdagen, er du på riktig sted, sier Gemma.

Om du legger inn en god innsats i 30 minutter mandag til fredag, vil du dermed kunne holde hjemmet ryddig og rent, samtidig som du har mer tid til familien og det du ellers har mer lyst til å gjøre enn husarbeidet.

Les også: Bør barn få betalt for å bidra i husarbeidet?

Faste gjøremål

Det finnes tre nivåer i denne strategien, ifølge Gemma Bray. Den første metoden går ut på å ha faste gjøremål hver dag, der man går gjennom en liste, over alt som må gjøres for å holde det ryddig. Man vasker kanskje gulv, bad og sørger for å ta litt av klesvasken. 

Metode nummer to dreier seg om å fokusere på ulike områder hver dag. Man kan starte uken med støvsuging på en mandag, vaske kjøkken på tirsdag, prioritere badene på tirsdag, og så videre.

Ekstra fokus

Nivå tre går ut på å sette av de 30 minuttene hver fredag til ekstra fokus på deler av hjemmet, for en mer grundig rengjøring. En fredag er det kanskje barnerommene som trenger litt ekstra oppmerksomhet. En annen fredag kan det være badene. 

– For å kunne sørge for at hjemmet ditt får en nøye rengjøring i alle rom er det lurt å sette en fast dag i uken, et såkalt «fredagsfokus» der vi hver fredag fokuserer på forskjellige rom i hjemmet for en mer nøye rengjøring, som for eksempel å rengjøre komfyren når det er kjøkkenets tur. Igjen; bruk bare tretti minutter på dette, råder Gemma Bray.

Enklere å holde rent enn å gjøre rent

Leder for kvalitet og opplæring ved CityMaid, Line Mercedes Åramnes, sier til klikk.no at det er enklere å holde hjemmet rent enn det er å gjøre rent. 

– Med det mener vi at dersom alt har sin faste plass og du opprettholder en vane med å legge ting tilbake etter bruk, vil rydde- og vaskejobben bli enklere. Slik er det også med vasken, om du vasker av spisebord, kjøkkenbenker og andre samlingspunkt etter bruk vil du bruke mindre tid og jobben går raskere.