Det kan være lurt å mikse ulike typer valuta. Gull har sjelden vært en dårlig investering. Særlig ikke i nedgangstider. Bitcoin har også vært lukrativt for mange. Pixabay/makingmilly
Del saken

Stadig flere nordmenn kjøper gull. Mens noen ønsker inflasjonsfri sparing, frykter andre banksystemets forestående kollaps med livløse minibanker og utnulling av innskudd. Uansett er gull din trygghet i dårlige tider – lær steg for steg hvordan du skaffer deg det skinnende metallet.

Planlegging er viktig
Aller først må du planlegge hvor mange kroner du skal handle gull for.

I tillegg må du avgjøre om du skal kjøpe alt i ett eller fordele innkjøpet over flere måneder eller år. Det siste er best når prisene er høyere enn normalt.

Det anbefales ofte å ha ti prosent av disponibel formue i gull, sølv eller andre edelmetaller. Hvis du har 900.000 kroner i innskudd og aksjer, bør du med andre ord ha 100.000 i fysisk gull.

Hensikten er såkalt diversifisering av risiko, å spre kapital på ulike typer aktiva – det motsatte av å legge alle egg i samme kurv.

Troy ounce
Gullmynter utgis i en rekke størrelser. Grunnvekten er 1 unse (eng. troy ounce) – vel 31,1 gram. Men du finner også mynter nede i 1/2, 1/4 og 1/10 unse og oppe i 5 unser helt til 1 kilo.

For de fleste er det lurest å kjøpe mynter på 1 unse. Mindre mynter har høyere pris pr. gram, mens større mynter er vanskeligere å omsette.

I dag koster 1 unse gull rundt 11.000 kroner pluss provisjon. Hvis du har 100.000 kroner å rutte med, får du rundt ni gullmynter. Men hva slags mynt skal du velge?

Lønneblad eller kenguru
De viktigste myntene på markedet er amerikanske Gold Eagle, kanadiske Gold Maple Leaf, østerrikske Gold Philharmonic, kinesiske Gold Panda og australske Gold Nugget med kengurumotiv. I tillegg har man Krugerrand, klassikeren fra Sør-Afrika.

Slike mynter kalles gold bullions. Alle er så godt som rent gull – unntatt Gold Eagle og Krugerrand, som har 91,6 prosent av det edle metallet.

Gold Eagle og Gold Maple Leaf er markedsledende, så du vil alltid finne kjøpere. Vanligvis kan du selge myntene dine så raskt som på to-tre uker.

Gold Philharmonic, Gold Panda og Gold Nugget er også populære, men ikke like etterspurt, så du bør være klar over at de kan ta litt lengre tid å avhende. Beregn minst et par måneder.

Nytt motiv hvert år
Gold Eagle, Gold Maple Leaf og Gold Philharmonic har fast utseende, mens Gold Panda og Gold Nugget får nytt motiv hvert år.

Derfor har Panda og Nugget ofte en samlerverdi i tillegg til markedsverdien av gullet, mens Eagle, Maple Leaf og Philharmonic foretrekkes av dem som bryr seg om mengde og som ønsker en ensartet beholdning.

En liten ulempe ved Gold Panda er at serien gikk over til gramvekt i 2016, mens nesten all internasjonal handel skjer i unser.

Gullmynter som er gyldig betalingsmiddel, med pålydende verdi i dollar, euro eller annen valuta, er fritatt fra moms. Øvrig gull må det betales 25 prosent på. Derfor er det mindre lønnsomt å kjøpe barrer.

Hva med sølv?
Mange av de internasjonale gullmyntene har egne utgaver i sølv, blant andre Silver Eagle, Silver Maple Leaf og Silver Panda, i tillegg til utfordrere som Silver Britannia og meksikanske Silver Liberdad.

Og det skader ikke å gå for 70 prosent gull og 30 prosent sølv. Sølv har flere bruksmuligheter enn gull har, herunder i industrien. Derfor har sølv også langt flere prisdrivere.

Samtidig tar gullets lillebror betydelig større plass. For 100.000 kroner får du 300 gram gull eller rundt 25 kilo sølv. Du kan ha en million i håndvesken, men trenger varetransport for samme sum i sølv.

Her finner du gull
På det norske markedet er det fire forhandlere av gold bullions: Realverdier i Bergen, Silverinvest i Kristiansand og Goldsource og Tavex i Oslo.

Dessuten har tradisjonelle mynthandlere og gullraffinører kastet seg på konkurransen, blant andre Roschberg i Oslo, Riibe i Trondheim og K.A. Rasmussen på Hamar.

Det er vanligst å bestille på nett og få gullet hjemsendt, men noen forhandlere tilbyr også salg over disk. Det siste passer for den som vil handle inkognito.

Egenimport er generelt ikke tilrådd. Norske forhandlere av gold bullions har hatt langtrukne disputter med toll og skatteetat, og det samme kan du risikere.

Sikker oppbevaring
Gull er et bløtt metall, og pådrar seg lett riper og hakk. Derfor selges gullmynter normalt i akrylkapsler.

En mynt blir mindre verdt hvis den får fingeravtrykk eller andre merker. Hvis du ønsker å ta på myntflaten, bør du bruke bomullshansker.

Dessuten er sikkerhet et spørsmål. Gullmynter krever trygg oppbevaring, for eksempel et pengeskap eller vanskelig gjemmested.

Og vel så viktig, gull krever diskresjon. Selv om det frister å dele kjøpet på Facebook eller i lunsjen, øker risikoen for tyveri. Rykter sprer seg raskt, spesielt om rikdom. I grunn har ikke engang barna dine saklig behov for å vite.

Det har derimot kemneren. Kroneverdien av fysisk gull til investerings- og spareformål må oppgis i skattemeldingen. Det er gullprisen pr. 31. desember som legges til grunn.