Oslo: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken

Mange av oss har sleipe eller utspekulerte sider i større eller mindre grad. Men hvordan gjenkjenner du en psykopat? Ekspertene har listet opp noen tegn som man bør være obs på.

Psykopater er hensynsløse, uansvarlige og har oppblåst selvtillit, i følge Psychology Today. Mange blander sammen begrepene sosiopat og psykopat, men dette er ikke det samme. Psykopaten er ofte farligere siden de er hensynsløse uten å tenke på konsekvenser, mens sosiopater har en følelse av hva som er rett og galt, selv om de ikke alltid følger dette opp i handling.

Dette er en kort oppsummert liste over tegn vi bør se etter. Selvsagt er ikke dette nok til å fastslå om en person er psykopat, men det kan være advarsler som gjør at vi er på vakt.

1: Overfladisk sjarm

Psykopater er ofte flinke samtalepartnere, og kommer gjerne opp med nye temaer og morsomme kommentarer. Dette gjør at mange ikke ser hvordan psykopaten egentlig er, ifølge psykologen Robert Hare.

2: Overdreven selvfølelse

Hare skriver også at psykopater har en nesten kvalmende selvfølelse, og ser seg selv som verdens naturlige midtpunkt.

3: De bryr seg ikke om regler og normer

Psykopater er kjent for å bryte regler, ifølge psykoterapeuten Amy Morin. De er så selvsentrerte at de ikke tror at dårlig oppførsel kan få konsekvenser.

4: De føler ikke anger

Psykopater tar ikke ansvar for egne handlinger, men skylder heller på offeret. De kan si: «Hun må bli mindre sensitiv», eller «Han takler ikke sannheten».

5: Urealistiske mål

Psykopater har ofte høye og urealistiske mål, ifølge Hare. Ofte når de ikke målene sine, fordi de ikke planlegger godt nok.

6: Et skremmende temperament

De kan hisse seg opp over småting, trusler og bruk av vold er vanlige reaksjoner. Sinnet kan gå fort over, da oppfører psykopaten seg som om ingenting har skjedd.

7: Problematisk adferd helt fra barndommen

Andrew Faas forteller Business Insider at psykopater viser tegn til dårlig oppførsel allerede som barn, og bringer denne oppførselen inn i skolemiljøet og senere arbeidsmiljøet.

8: Sleipe og manipulerende

Faas forteller også at psykopater er eksperter på å manipulere, lure og bedra andre mennesker. De tar æren for alt som går bra, mens de legger skylden for egne feil hos andre.

9: Tenker kun på seg selv og sine egne mål

Pga. det oppblåste selvbildet gjør psykopater hva de vil uten å bry seg om normer og regler, fortsetter Faas. De føler seg immune mot kritikk av hvordan de lever livene sine.

10: De tar store risikoer

Psykopater er ikke redd for å ta sjanser, ifølge Amy Morin. De kan lyve, jukse eller stjele for å oppnå noe. Ikke alle psykopater bryter loven, men de som gjør det planlegger det godt på forhånd.

11: Impulsiv oppførsel

Psykopater er mer impulsive enn andre, sier Hare. De bruker ikke lang tid på å tenke gjennom sine handlinger. Ofte handler de ut fra en «følelse».

12: Kjeder seg fort

Psykopater liker ikke oppgaver som er repeterende og hverdagslige. De søker ofte spenning uten å ta hensyn til konsekvensene for seg selv og andre.

Psykologen Robert Hare har utviklet en sjekkliste med 20 punkter som kan gi endra bedre pekepinn på om en person har psykopatiske trekk.