Tinder kan være spennende, men vær forsiktig med å gi bort pengene dine.(Photo illustration by Joe Raedle/Getty Images)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Det starter ofte med vakre komplimenter, følelsesmessig avhengighet og forelskelse.

Og ender i total håpløshet og gjeld du må slite med resten av livet.

Her er «kjærlighetssvindlernes» metoder, beskrevet av VG+.

Norske Cecilie ble svindlet for 2,1 millioner av den velkjente svindleren Simon Leviev. Hans spesialitet er å fremstille seg selv som en rik og vellykket forretningsmann, mens han egentlig lever av de pengene han klarer å skvise ut av lettlurte damer.

Dyr forelskelse

Personer som er forelsket kan bli manipulert til nesten hva som helst, skriver VG.

– Vi har vært i kontakt med en enkeltperson som har gitt fra seg 60 millioner, sier Økokrims svindelekspert, Anne Dybo.

– Vi oppfordrer folk til å politianmelde denne typen bedragerier, men vi gir også tydelig beskjed om at pengene de har sendt fra seg ofte må anses som tapte. Mange lar nok derfor være å anmelde kjærlighetssvindel fordi de ser det som en belastning.

Eldre ofre

Gjeldsofferalliansen opplyser at det er en økning av antallet nordmenn som blir utsatt for denne typen svindel, som oftest eldre mennesker med lite erfaring med sosiale medier.

Svindelmetodene spiller på enkle, menneskelige psykologiske mekanismer, forklarer Dybo. Det spilles på følelser og fine meldinger.

– Når de først får et følelsesmessig forhold til deg, er du gjerne lett å manipulere – og det er da de begynner å snakke om penger. Ofrene har da ofte helt mistet sin kritiske sans, sier Dybo.

Forebygging

Forebygging er den beste måte å bekjempe slik kriminalitet på, ifølge Dybo. For det er vanskelig å tiltale folk som har blitt gitt masse penger helt frivillig. Rådet er å være på vakt hvis din nye kjæreste begynner å spørre om penger.

Hvis du blir lurt på denne måten, har du ingen rettigheter, ifølge Økokrim og bankene.

  •  
  •  
  •