Foto: Martin Lee/REX
Del saken

Undersøkelser viser at en slankepille laget av bioteknologiselskapet Gelesis dobler sjansen for å gå ned i vekt, om den inntas 20 minutter før et måltid.

En slankepille som ekspanderer i magen skal tas 20 minutter før et måltid. Preparatet ekspanderer i magen, og opptar plass, noe som gjør at slankeren føler seg mett fortere. Forskere har nå funnet at pillen kan doble sjansen for å gå ned i vekt. Dette skriver Daily Mail.

Forskere fikk 223 personer til å ta tre piller før lunsj og middag, under en moderat diet, med 300 færre kalorier per dag enn normalt. Sammenlignet med omtrent 200 andre, som i stedet tok placebopiller, hadde de som tok slankepillen dobbelt så høy sannsynlighet for å mistet fem prosent eller mer av sin kroppsvekt. 

Resultatene viser at de som tok slankepillen gikk i løpet av 24 uker ned 6,4 prosent av sin kroppsvekt, mens de som tok placebopillene gikk ned 4,4 prosent av sin kroppsvekt. 

Les også: USA: Professor hevder at «fat-shaming» er fysisk skadelig

Gikk ned to størrelser

Preparatet virket for 59 prosent av testpersonene, som i snitt gikk ned cirka 11 kilo, og gikk ned to størrelser i klær, målt ved midjen, noe som tilsvarer to størrelser i dameklær. Pillen skal være særlig effektiv for de som simpelthen er overvektige, eller har moderat fedme, snarere enn de som lider av mer ekstrem, sykelig fedme.

Totalt mistet 27 prosent av de som tok pillen 10 prosent eller mer av sin kroppsvekt, sammenlignet med 15 prosent av de som kun tok sukkerpiller.

Finnes i USA

Den aktuelle studien ble presentert ved European Congress on Obesity i Glasgow i Storbritannia.

– Dette kan være til stor hjelp for millioner av mennesker. Den tolereres bra, og øker mettheten sånn at folk spiser mindre. Du trenger ingen kirurg for å gjøre det. Du bare kjøper den i en pakke, og svelger en pille, sier Dr. Nathalie Farpour-Laberth, som deltar ved kongressen.

Gelesis har påpekt at preparatet, som de kaller Plenity, allerede finnes på resept i USA.

– Det er virkelig et behov som ikke blir møtt for nye behandlinger som er effektive for majoriteten, og som tolereres virkelig bra. Vi er veldig optimistiske om at millioner av mennesker vil dra fordel av Plenity, sier Dr. Harry Leider fra Gelesis.