Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel. Arkivfoto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Del saken

Skuespiller, komiker og revyforfatter Jon Skolmen sovnet inn torsdag kveld med familien til stede. Han ble 78 år gammel.

Skolmen har som en av Norges aller kjæreste artister underholdt store og små i over 40 år, og har vært å se på TV, film og revyer i både inn- og utland. Han var onkel til Hege Schøyen og Anne Ryg, og far til Christian og Tine Skolmen.

Debuten som filmskuespiller kom i 1980 i filmen «Selskapsreisen», som ble folkekjær både i Norge og Sverige. Der spilte han sammen med svenske Lasse Åberg, i et samarbeid som fortsatte i «Selskapsreisen 2» (1985), «S.O.S – En selskapsreise» (1988), «Den ufrivillige golferen» (1991) og «Helsereisen – en smal film» (1999).

I tillegg til filmkarrieren var Skolmen i mange år ansatt i NRK, der han huskes for blant annet barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen». I 1976 vant han sammen med Trond Kirkvaag både Gullrosen, Chaplinprisen og presseprisen i Montreux for «The Norway to broadcasting», et humorprogram om kringkastingshistorien i Norge.

Senere generasjoner kjenner komikeren og skuespilleren som blånissen «Mjøltyt» i TV-serien «Jul i Blåfjell», samt fra NRK-suksessen «Julekongen» og en rekke teaterforestillinger fram til han sa seg ferdig i 2015.

– Vennlig og empatisk

Mange var glade i Skolmen, og nyheten om hans bortgang blir møtt med sorg. Samtidig hylles han for sin fantastiske karriere og varme personlighet.

– Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig morsomt da vi lagde filmene, sier hans mangeårige samarbeidspartner Lasse Åberg til Expressen.

– Dette var triste nyheter. I over 40 år var du en av våre mest folkekjære artister. Takk for alt, Jon, skriver kulturminister Trine Skei Grande (V) på Twitter.

– Vidunderlig humor

Skuespillerkollega Ingar Helge Gimle, som spilte sammen med Skolmen i filmen «Plastposen», sier til TV 2 at det er vondt å høre om Skolmens bortgang.

– Han har betydd mye for meg. Han castet meg i min første filmrolle etter teaterskolen, i «Plastposen» i 1986. Alle de medvirkende hadde noen herlige sommeruker sammen, og jeg ble kjent med Jon. En varm og snill mann, med en vidunderlig humor. Jeg vil savne ham. Mine tanker går til hans barn og barnebarn. Hvil i fred, Jon, sier Gimle.

Også Anne Marie Ottersen spilte sammen med Skolmen i «Plastposen».

– Noe så utrolig trist. Jeg har kjent Jon i mange år, en utrolig begavet kunstner. Jobbet med ham litt i TV for mange år siden. Et stort savn for oss alle. Sender varme tanker og kondolanser til familien, sier Ottersen.

– Morsomt liv

I forbindelse med utdelingen av Komiprisen i 2009 ble Skolmen og hans lange karriere hyllet med årets hederspris.

– Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Knut Lystad – og dermed forsto alle at det var Skolmen som skulle hedres med den gjeveste hedersprisen under årets TV-sendte Komiprisen 2009.

– Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv.