Emmanuel Macron med kona Brigitte Macron og kulturminister Francoise Nyssen, eksempler på den barnløse eliten som ikke vil påvirkes av de nye tiltaleformene. (Photo by CHARLES PLATIAU / POOL / AFP)
Del saken

Franske skoler skal erstatte ordene mor og far med kjønnsnøytrale forelder 1 og forelder 2. Dette etter at parlamentet vedtok et lovtillegg nylig, skriver Telegraph.

Tilhengere av lovendringen sier at den vil stoppe diskriminering av likekjønnede foreldre, men kritikere mener det vil «dehumanisere» foreldreskap, er «stygt» og kan føre til krangling om hvem som er foreldre 1.

En skole av tillit

Lovtillegget er en del av en rekke nye endringer som tar sikte på å skape en skole av tillit. Blant annet blir det obligatorisk oppmøte for barn så unge som tre år.

– Målet er å lovfeste barnefamiliers mangfold i administrative skjemaer og dokumenter som blir brukt i skolen, sier Valérie Petit fra Macrons parti En Marche! 

– Vi har familier som opplever at tradisjonelle alternativer sitter fast i gammeldagse sosiale og familiære modeller. For oss handler det om et mål for sosial likhet.

Sosialistenes Joaquim Pueyot roser også reformen og kaller det «et spørsmål om respekt og verdighet»:

– Du kan ikke forestille deg konsekvensene når barn føler at de ikke blir behandlet likt som andre barn.

Les også: Svensk barnehage presser gutter til å gå i kjole

Konservative reagerer negativt

Xavier Breton fra Les Republicans (LR) er kritisk:

– Når jeg hører folk kalle det en gammeldags modell, vil jeg påpeke at 95 prosent av alle ekteskap og sivile unioner i dag er mellom en mann og en kvinne.

Fabien Di Filippo avviser det hele som et symbol på «en skremmende ideologi, som i jakten på grenseløs egalitarisme promoterer å fjerne kjente referansepunkter, inkludert de mest brukte begreper innad i familiene».

Også andre politikere hå høyresiden har reagert negativt, og frykter at forsøkene på å avskaffe kjønn vil dekonstruere samfunnet, og kan forvirre barna og i verste fall være til skade.

Andre ser det humoristiske i det hele:

Lovforslaget kan bli avvist av Senatet, som har en konservativ/høyre majoritet. Men da vil den endelige avgjørelsen bli tatt av Nasjonalforsamlingen.