Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken

Om dine foreldre er skilt, er sannsynligheten større for at du selv vil oppleve skilsmisse. Men fortvil ikke, med riktig innstilling kan det gå bra.

Forskning viser at skilsmissebarn selv har større sannsynlighet for å gå gjennom skilsmisse selv. Det rapporterer Psychology Today.

En studie av forskerne Paul Amato og Danelle Deboer har indikert at dersom en kvinnes foreldre er skilt, øker hennes egne sjanser for å oppleve skilsmisse med 69 prosent. Dersom både konas og ektemannens foreldre er skilt, økes sannsynligheten for skilsmisse med hele 189 prosent. 

Statistikken kan virke demotiverende for skilsmissebarn. Det er imidlertid ingen grunn til å gi opp. Forskere peker på to hovedteorier som forklarer den økte risikoen for skilsmisse blant skilsmissebarn. 

Den ene teorien går ut på at skilsmissebarn har høyere sannsynlighet for selv å skille seg, fordi man ikke har fått oppleve ens egne foreldre praktisere sunne forholdsvaner, som åpen kommunikasjon, forhandlingsevner og kompromisser. 

Les også: Dagbladet bommer stygt om forskning på skilsmisse

Krangling

Om man ikke legger til seg slike vaner under oppveksten, er sjansen større for at man selv vil krangle mye i et parforhold, som igjen øker sjansen for skilsmisse. Amato og Deboer har imidlertid funnet at barn av foreldre som kranglet mye, men som ikke skilte seg, ikke har større sannsynlighet for å selv bli skilt. Det er altså skilsmissen i seg selv som er assosiert med den økte risikoen. 

Den andre teorien dreier seg om at den ekteskapelige institusjonen mister noe av sitt preg av forpliktelse når foreldrene skilles. Dermed reduseres også troen på at ekteskapet kan forbli inntakt på lang sikt.

En studie har vist at forlovede kvinner, hvis foreldre er skilt, selv rapporterte lavere forpliktelse, og mer usikkerhet knyttet til sitt kommende ekteskap. Det samme stemte ikke for menn. Forskerne har konkludert med at det å oppleve at foreldrene skilles har større påvirkning på kvinner enn på menn. 

Håndtering

Skilsmissebarn håndterer sin frykt for skilsmisse på to måter. Noen går helhjertet inn i upassende, uklare forhold, mens andre unngår forhold. De sliter med å tro på at et forhold kan forbli inntakt gjennom vanskelige tider. 

Skilsmissebarn rådes til å slutte fred med sin oppvekst, og til å lære seg å skille sine egne forhold fra sine foreldres, og å se til andre mer vellykkede ekteskap, gjerne i egen familie.