Pixabay. Foto: takmeomeo
Del saken

Skilte menn drikker mer, røyker mer og har oftere ubeskyttet sex. De unngår legebesøket så lenge som mulig, og dør oftere av sykdommer som enkelt kunne vært behandlet.

Selvmordsraten blant skilte menn er flere ganger så høy som blant skilte kvinner. En skilsmisse har svært negativ innvirkning på menns psykologiske helse. Denne effekten forsterkes dramatisk hvis det er barn inne i bildet.

– Det verste rent psykologisk er å miste kontakten med partner og barn, sier psykologen og forfatteren Will Courtenay til Fatherly.

Fedre bør tenke seg om to ganger før de avslutter ekteskapet. Både av hensyn til barna, som ofte rammes hardt av en skilsmisse, men også av hensyn til seg selv. Ekteskapet beskytter mannen: Gifte menn er friskere og lykkeligere. Dødsraten for menn som aldri har vært gift er 70 % høyere enn hos gifte menn.

Ekteskapet er sjelden perfekt, og et ulykkelig ekteskap medfører også en helserisiko som høyt blodtrykk og nedsatt immunforsvar. Men generelt er gifte menn friskere, særlig hvis de har barn.

Skilte menn mister ofte evnen og interessen til å ta vare på seg selv. De spiser mindre frukt og grønnsaker, unngår legebesøk, trener mindre og er mindre nøye med personlig hygiene. Man antar at det er følelsen av isolasjon som har skylden for mye av dette.

Skilte menn står for 62 % av alle selvmord blant menn. Det er ikke bare isolasjon som er årsaken: Man antar at en medvirkende og forsterkende årsak er at samfunnet ikke synes å bry seg noe særlig om de problemer enslige menn sliter med. De mister som regel omsorgen for barna, og sliter økonomisk pga. barnebidrag etc. For enkelte leder dette til bitterhet, tap av selvtillit og en følelse av at livet ikke er verdt å leve.

Det er ingen åpenbare løsninger på disse problemene, men sosial støtte hjelper. Dessverre har menn ofte færre venner og et mindre sosialt nettverk enn kvinner, slik at de føler seg helt alene etter en skilsmisse. For mange menn har kjernefamilien vært den eneste formen for sosial støtte.

Derfor er det viktig å gjøre alt man kan for at begge parter trives i ekteskapet, slik at man holder løftet om å holde sammen livet ut. Samtidig bør menn være bevisste på å opprettholde et sosialt nettverk utenfor familien, slik at man har noen å lene seg på hvis skilsmissen ikke er til å unngå.