Foto: Pixabay.
Del saken

En forskningsstudie gjort ved universitetet i California og Harvard universitet viser at skilsmisser i vennekretsen er smittsomt.

For par som sliter og allerede vurderer skilsmisse, kan en skilsmisse i omgangskretsen være den faktoren som dytter de i retning av en slik avgjørelse selv, skriver Fatherly. Særlig smittsomme er såkalte «vellykkede skilsmisser», hvor man ser at vennene klarer seg bra etter skilsmissen.

Dersom en av dine nære venner eller venninner skiller seg øker risikoen for at du gjør nettopp det samme med hele 75 prosent. Også samlivsbrudd hos venners venner, søsken og kollegaer har en sterk innvirkning.

Forskerne tror det kan skyldes at skilsmisse blir «normalisert» i den nære omgangskretsen. Holdninger til skilsmisse sprer seg gjennom den sosiale sfæren man oppholder seg i. Skilte mennesker gifter seg dessuten i større grad med andre som har gått gjennom en skilsmisse, ifølge studien fra 2009.

Årsaker til skilsmisse

Psykolog Peder Kjøs sier til KK at økonomi, utroskap, hverdagsslit og dårlig kommunikasjon gjør det vanskelig å holde sammen. Men det er allikevel håp:

– Fantasier om kjærligheten som en kraft som «river deg med» og «utholder alt» fører til skuffelser for mange. Alle ønsker seg vel en garanti for at det skal gå bra, men i parforhold får du ingen slike garantier. Det er alltid risiko og krav med i bildet, sier Kjøs.

– Kjærligheten må tåle svingninger, par må kommunisere mye og godt, og ikke minst være innstilt på å yte en del selv, sier stort sett alle forholdsekspertene. Dette er imidlertid enklere sagt enn gjort.