Foto: Vegard Grøtt / NTB
Del saken

Det ønskes mer fokus på åpenhet rundt sex i samiske miljøer.

Ole-Henrik Lifjell er en same som synes det er lettere å være homofil i samiske miljøer enn i norske, skriver NRK.

Likevel er det ikke sånn at han aldri har følt på ubehag knyttet til sin identitet.

– Jeg har ofte følt at jeg må ta på meg merkelapper tilpasset ulike situasjoner, sier han.

Foto: Heiko Junge / NTB

Mer åpenhet rundt seksualitet i den samiske kulturen er noe som har vært etterlyst i lengre tid, og sexolog Ingunn Eriksen er en som har jobbet mye med samisk kultur og seksualitet.

– Samiske samfunn holder ofte til på små tettsteder der en stor slekt er viktig for å overleve. I tillegg er det ofte markante kjønnsroller, sier hun.

Inntil nylig hadde det samiske språket til dels store mangler når det gjaldt seksuelt ladde ord. Sopp, klitoris, kjønn, fittefis og utløsning var til eksempel ord som ikke var del av det samiske språket før det ble oversatt i en egen ordbok, av det finske samiske ungdomsrådet, kan NRK opplyse.

Ellen Berit Dalbakk har produsert utstillingen Sexy Sapmi, mener allikevel at det samiske språket er bedre enn det norske.

– Jeg synes ofte det er mer befriende å snakke samisk når jeg snakker med og om andre mennesker, forteller Dalbakk, som føyer til at på samisk har man kun ett ord for han, hun eller hen – son.

Sexolog Eriksen, som har fått tilnavnet «sex-samen», sier at problemet hos samene ligger i åpenhet rundt sex.

– Mange sier det er verre å snakke om sex enn døden.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Det kan Elisabeth Stubberud skrive under på.

Hun er leder for Garmeres, organisasjonen av og for skeive samer, på tvers av landegrenser.

– Fornorskingen rundt samer har nok gjort at folk i samiske miljøer kan bli mindre rause, fordi rommet for hvem man kan være har blitt redusert, sier hun.

Stubberud sier at skeive samer ofte kan oppleve dobbel diskriminering i det norske samfunnet, fordi de kan bli ekskludert fra både samiske og skeive miljøer.

Statssekretær, Emma Lind, kan fortelle at regjeringen har en ny handlingsplan for trygghet og mangfold.

– Alle skeive skal ha de samme mulighetene til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Men det er viktig at vi har en bevissthet om at skeive med flere minoritetstilhørigheter fremdeles kan møte særskilte utfordringer, avslutter Lind.

Vil ikke bidra til diskriminering – Nå forsvinner samegutten fra joikakakene