Hundehold kan forlenge livet, viser svensk studie. Foto: Pixabay
Del saken

En svensk studie fra 2017 viser at det å eie en hund kan redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Det er mange fordeler med å eie en hund, for eksempel økt fysisk aktivitet og selskap. Men visste du at det å ha hund, faktisk kan redde livet ditt?

Hunden er ikke bare menneskets beste venn, men også menneskets beste medisin. Særlig gjelder dette for de som bor alene.

En  forskningsrapport fra Universitetet i Uppsala viser nemlig at det å ha hund reduserer risikoen for hjertesykdom og død.

Lange turer med hunden har selvsagt positiv innvirkning på helsen. Pixabay

Studien viste blant annet at hundeeiere som bor med andre mennesker, har 11 prosent mindre risiko for å dø, og 15 prosent mindre risiko for å dø av hjerteykdommer enn mennesker som bor med andre uten hund. For enslige er effekten enda sterkere.

– Jeg har vært interessert i hvordan dyreeiere har det, fordi jeg opplever at dyreeiere mener at dyrene har svært positiv innvirkning på livene deres, sier Tove Fall. Hun er forsker ved Uppsala Universitetet, og en av hjernene bak studien.

– Å være enslig har tidligere vært ansett som en risikofaktor for hjertesykdom, og det virker som at en hund kan nøytralisere den faktoren.

Forskjell på hunder

Vi i villa skrev om undersøkelsen, og konstaterte at det ikke var likegyldig hva slags hund man hadde:

«Undersøkelsen viser også at det er forskjell på hvilken type hund man har. Det viser seg nemlig at de som eier typiske jakthunder holdt seg friskere enn andre, noe som sannsynligvis har å gjøre med at disse hundene krever mye mosjon.»

Også positivt å eie katt

Hvis du ikke vil eller kan ha hund, så vil også en katt ha positiv innvirkning. Også kattehold kan redusere sjansen for å dø av hjerte- og karsydommer med 26 prosent.

Pixabay

Tove Fall understreker at studien ikke gir noe klart svar på hvordan hundehold fører til de helsemessige gevinstene. Det kan også være slik at mennesker som anskaffer seg hund har en personlighet og livsstil som i utgangspunktet reduserer risiko for nevnte sykdommer.