Sjiraffen er utrydningstruet. Foto: Pixabay
Del saken
  •  
  •  
  •  

Nylig ble sjiraffen satt på IUCNs liste over utrydningstruede arter. Menneskelig inntrengen i dyrenes habitat oppgis som hovedgrunn.

Det er underartene kordofansjiraff og nubisk sjiraff som nå har fått stifte bekjentskap med IUCNs liste over utrydningstruede dyrearter. International Union for Conservation of Nature er en internasjonal organisasjon med sete i Sveits, og gir ut anerkjente IUCN Red List.

De fleste artene som havner på rødlisten har erfaringsmessig en dyster fremtid i vente. Ikke minst i Afrika, hvor naturvern og bærekraftig ressursforvaltning møtes med et skuldertrekk, gir rødlisten ingen avgjørende hjelp, men kan heller regnes som siste stopp før utrydning. Dermed går det trolig mot slutten for det majestetiske klovdyret.

Med sin lange hals og store brune flekker er sjiraffen et kjent innslag i afrikansk natur. Det er verdens høyeste landpattedyr. Kordofansjiraff lever hovedsakelig i Kamerun, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk, mens nubisk sjiraff holder til i Etiopia, Kenya, Uganda, Sør-Sudan og Sudan.

Menneskelig inntrengen i sjiraffens habitat er en hovedgrunn til at dyret er på retrett, oppgir IUCN. Ulovlig jakt, jordbruk, gruvedrift og utbygging av infrastruktur er blant faktorene som gir sjiraffen stadig mindre plass til å spise, sove og formere seg. På tretti år har sjiraffbestanden minket med 40 prosent. Det er derfor kordofansjiraff og nubisk sjiraff nå flyttes til «Kritisk truet» på rødlisten.

I alt finnes det ni underarter. Somalisk sjiraff eller nettsjiraff, den mer kjente slektningen av kordofansjiraff og nubisk sjiraff, er hjemmehørende på Afrikas horn, og er inntil videre bare klassifisert som «Truet». Sjiraffen er ettertraktet, og kan selges svart for 1 200 kroner. Det finnes i dag rundt 90 000 ville sjiraffer, foruten 1 600 i fangenskap.

Annonser
  •  
  •  
  •