Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Modellklarert til redaksjonell bruk
Del saken
Har du båt og redningsvest, kan du lørdag benytte anledningen til å få sjekket vesten før sommersesongen begynner. Over hele landet er det Sjekk vesten-dagen.

Hittil i år har 21 personer druknet. I fjor gikk antallet som druknet opp med 10 prosent til 102 personer, mye som følge av en veldig varm sommer.

Havarikommisjonens rapport om fritidsbåtulykker, som ble lagt fram i april, viser at manglende eller feil bruk av flyteplagg er en av årsakene til at folk drukner i forbindelse med kantringsulykker eller fall over bord. Bruk av vest kan sammen med tidlig varsling redde mange liv.

Har du båt under åtte meter, er du pliktig til å bruke redningsvest, men tidligere undersøkelser viser at veldig mange slurver med å sjekke at vesten er i stand.

Det er bakgrunnen for at Redningsselskapet i flere år har arrangert Sjekk vesten-dagen. Da kan du ta med deg vesten til en av Redningsselskapets stasjoner eller skøyter og få sjekket vesten gratis.

Bruk av oppblåsbare vester er veldig populært, men svært få tenker på at en slik vest må ha vedlikehold. Vestene inneholder både CO2-patroner og cellulosetabletter. Tablettene kan ha blitt fuktige, og CO2-patronene har begrenset varighet.

–Det er dessverre altfor mange vester der ute som har gått ut på dato eller som kan ha blitt defekte som følge av dårlig lagring og vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Alle vester bør også gjennomgås for å sjekke at sømmer, trekk, spenner og webbing er hele og uskadde.