Illustrasjonsfoto: REUTERS/Kevin Coombs
Del saken

Å være hekta på telefon kan innvirke på den legemlige og åndelige helse samt ens forhold til andre, og ikke minst vedkommendes innsats i arbeidslivet.

Å gripe telefonen kan ha samme effekt som rusmidler. En blir «høy» hver gang den lysende skjermen treffer øynene, skriver NHI, og forteller at nervesystemets utløser lykkestoffet dopamin. Det forsterker og motiverer adferd, men det skaper også en avhengighet.

Telefonen utløser også impulskontrollproblemer, slik som en avhengighet til sosiale medier og sjekkeapper. Det kan ende med at onlinevenner blir viktigere enn vanlige venner. Dette resulterer i at mange griper telefonen ustanselig. Det igjen vil medfører til en nedsatt arbeidsevne og sosial aktivitet. En isolerer seg fra livet og begynner å utvikle et negativ syn på sosial omgang. Den en skal dele livet sammen med vil kunne føle seg fornærmet, forrådt, avvist, forlatt, ødelagt, ensom, beskjemmet, isolert, ydmyket, sjalu og sint samt en følelse av et tapt selvbilde. Hvis avhengigheten vedvarer kan det ende i skilsmisse.

Les også: Mobilavhengighet kan gi fysiske endringer av hjernen

Telefonbruk kan også utvikle spilleavhengighet som igjen kan kan føre til økonomiske vanskeligheter. Det samme gjelder tvangspreget kjøp av ting en ikke trenger eller har råd til.

Selv om en vet det er uforskammet å sitte ved bordet med nesen i telefonene. Greier ikke den avhengige å styre seg, vedkommende må bare ta en rask titt. Diverse undersøkelser avdekker at et sted mellom ti og tyve prosent har utviklet det som kan betegnes som en avhengighet. En telefon har man alltid i lommen og en kan utføre sine tvangshandlinger når som helst. Slik som andre rusmidler der dosen må økes, tar det etter hvert lengre og lengre tid før stimuleringen inntreffer. Det kan ofte være symptomatisk for et underliggende problem, som stress, angst, depresjon eller ensomhet. Uforsvarlig bruk av telefon kan forverre disse problemene.

Den evige trangen til å se inn i telefonen påvirker kan medføre konsentrasjonsproblemer, og medfører til at viktige ting blir lagt til side. Telefonen overtar livet, og en får panikk om batteriet blir oppbrukt eller om telefonen blir borte.

Men det finnes hjelp. Det enkleste er å la telefonen ligge – om ikke det virker så finnes det også profesjonell hjelp.