Hyppig bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
Del saken

Silje Axelsen (28) kjente på presset for å være solbrun. Derfor tok hun solarium av og til. Så fikk hun kreft. To ganger. Norge ligger på verdenstoppen i forekomst og dødelighet av hudkreft.

Det startet med en føflekk på høyre lår, ifølge VG+. Silje syns den så mørk og rar ut og gikk til legen for å fjerne den. Men føflekken kom stadig tilbake, og Silje måtte flere ganger besøke legen. Den femte gangen hun var hos legen for å fjerne føflekken ville en kirurg forsøke noe nytt.

– Han ville fjerne føflekken mer i dybden. Etter det oppdaget de at det hadde vært kreft i føflekken de hadde fjernet gang på gang, og nå hadde situasjonen rukket å bli kritisk.

Kirurgen reddet sannsynligvis Siljes liv, noe hun er svært takknemlig for.

Spredning

Dessverre hadde kreften spredt seg, og Silje måtte fjerne flere lymfeknuter på innsiden av låret. Noen måneder senere ble en ny svulst oppdaget i låret. Kreften var tilbake for andre gang.

– Det var nok vanskeligst andre gangen jeg fikk beskjed. Da hadde livet akkurat begynt å bli normalt igjen, forteller hun.

Etter den siste operasjonen har Silje gått til kontroll hver tredje måned. Nå kan hun endelig juble over å ha vært kreftfri i snart tre år. Nå fronter hun Kreftforeningens nye kampanje mot hudkreft, #bareblid.

Silje understreker at hun ikke tok solarium ofte. Noen få ganger på vinteren, før hun skulle på ferie, eller til en spesiell anledning.

– Jeg tok ikke så veldig mye solarium, men når jeg var på ferie så likte jeg jo å bli brun. Jeg merker fortsatt at det kan være en utfordring å holde meg i skyggen, og har virkelig kjent på at det er et skjønnhetspress som forteller oss at man må være solbrun for å være fin.

Silje Axelsen på God morgen Norge 22. mai, skjermbilde fra video TV2.

Slije var gjest hos God morgen Norge på TV2 22. mai.

I verdenstoppen

Nordmenn ligger i verdenstoppen i forekomst og dødelighet av hudkreft, rett bak Australia og New Zealand.

Ifølge kreftregisteret fikk 2200 nordmenn føflekkreft i 2017, som er den mest aggressive formen for hudkreft. I 2016 døde over 300 nordmenn av diagnosen.