Illustrasjonsfoto mammut/ Pixabay
Del saken
  •  
  •  
  •  

Biter av mammut og støttenner fra den russiske tundraen har skapt dollarmillionærer i Sibirs fattigste landsbyer, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty.

Fotografer fra Radio Free Europe/Radio Liberty har fått lov til å komme til et av de avsidesliggende stedene hvor jakten på støttenner og biter fra utdødde giganter foregår på ulovlig vis.

I løpet av en uke antas «mammutpirater» å kunne heve opp til en million kroner, og kundene er både rike russere og utlendinger.

Skattejakten begynte for noen år siden, da lokalbefolkningen fikk høre om de fantastiske summene som ble betalt for mammutstøttenner ved å besøke «agenter.»

Tungt, men innbringende arbeid

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Men arbeidet i permafrosten er tungt og gjørmete, og dagene blandes med harde vodkarunder og flukt fra politipatruljer, ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty.

Historien om «mammutpiratene» fortelles i en lang reportasje. Det dreier seg om en «gullgraveraktig stemning», der de sjeldne etterlevningene av mammut graves og spyles fram i terrenget, noen ganger i gjørme andre ganger i tunneler gravd ned i den isete tundraen.

En støttann på rundt 65 kilo kan selges for rundt 34 000 US dollars, som tilsvarer 340 000 norske kroner, forteller Radio Free Europe/Radio Liberty i reportasjen.

Også andre sjeldne dyr er å finne i tundraen. For eksempel er det funnet mange etterlevninger, kranier og store horn etter hårete nesehorn, som levde samtidig med mammuten.

Kundene finnes det mange av, noe som lokker en hel del av de lokale innbyggerne inn i piratvirksomheten – der en månedslønn for den som er heldig nok å ha en jobb – sjelden kommer opp i mer enn 5 000 kroner.

Politiet er det dessuten få som bryr seg om, for det skal mye til å bli arrestert. Yakutia-regionen, der mye av «utgravningene» foregår, er et område som arealmessig er åtte ganger så stort som Tyskland.

Fakta om mammuten

Mammuter er en gruppe utdødde planteetende dyr i elefantfamilien med snabel og lange støttenner. Den ullhårete mammuten (Mammuthus primigenius) er best kjent.

Mammuten var på størrelse med de nålevende elefantene, men med en noe annen kroppsform.

På hodet og fremst på ryggen hadde den en pukkel, og ryggen bakenfor skrånet bratt nedover. Den hadde tett, tykk pels og om vinteren et opptil 12 cm tykt spekklag under huden. Den kunne bli opptil 4 meter høy.

Støttennene var krumbøyde hos hannen, og de største kunne bli opptil 3 meter lange og veie 80 kg. Hunnene hadde mindre og rettere støttenner.

Den ullhårete mammuten var et arktisk dyr som i kvartær fantes både i Nord-Amerika og Eurasia. De holdt dels til på tundraen og dels i bjørkeskogbeltet.

Det er funnet store mengder mammutskjeletter og støttenner, og til og med hele mammutkadavre, som har ligget bevart i permafrosten. I noen slike kadavre er det også funnet rester av mageinnholdet, som viser at de spiste urter og blader av forskjellige busker.

For rundt 12 000 år siden forsvant den ullhårete mammuten fra Europa og store deler av nordlige Asia, mens den bestod i noen deler av Sibir i ytterligere 2000 år. En populasjon overlevde på Vrangel-øya fram til for 4000 år siden.

Andre mammutarter, uten den lange pelsen, fantes i Afrika og Sør-Amerika.

Steinaldermenneskene jaktet på mammutene, det kan man se av hulemalerier og helleristninger, som viser realistiske avbildninger av dyrene. Mye tyder på at menneskenes jakt var en medvirkende årsak til at mammutene døde ut i de fleste av sine leveområder for 10 000–12 000 år siden.

Kilde: Store Norske Leksikon

 

 

  •  
  •  
  •