En slags "Shepherd's pie" med høyrygg og Guinness. Foto: EM
Del saken

Shepherd’s pie finnes i utallige varianter og skal egentlig lages med lammekjøtt, og inneholder normalt ikke Guinness. Så dette en helt egen oppskrift som ikke påberoper seg noen autensitet. Men det smaker veldig godt!

Denne helgen måtte det bli servert noe britisk. Brexit skulle feires, samtidig som Liverpool skulle ta en sjelden borteseier mot svake Manchester Utd.

Og selv om ingen av disse forutsetningene slo til, ble uansett middagen vellykket!

Du trenger:
6-700 gr okse høyrygg
2 løk, grovhakket
2-3 gulrøtter, i skiver
3 fedd hvitløk, finhakket
2 ts timian
1 ss Worcestersaus
Salt og pepper
1 boks Guinness
2 ss Crème Fraîche
Smør
Revet ost

Foto: EM

Potetmos:
1 kg poteter
Masse smør
2-3 dl melk
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Sett en gryte (gjerne jerngryte) over middels varme, dekk bunnen med olje. Ha i løk, la surre til den er myk. Tilsett hvitløk, timian og gulrot, la det putre videre. Krydre med salt og nykvernet pepper. Skru ned til lav temperatur.

Klapp høyryggen tørr med tørkepapir. Skjær vekk det harde fettet og evt. sener. Skjær i kuber, ca 1,5 cm. Stek kjøttet i to omganger i olje på høy temperatur, krydre med salt og masse nykvernet pepper. Når kjøttet er brunt, ha i en spiseskje smør og rør godt. Ha kjøttet over i gryten sammem med grønnsakene. Gjenta, og avslutt med å koke ut pannen med en kopp varmt vann, skrap med en stekespade så du får med all smaken.

Tilsett Guinness, la det koke opp. Skru ned på minimum og la det putre uten lokk til kjøttet er mørt, dette tar minst tre timer. Det er bedre å starte for tidlig, det gjør ingenting om gryten må stå litt før du fullfører. Kjøttet MÅ være så mørt at det nesten detter fra hverandre.

Lag potetmos:
Kok  poteter møre i nok vann, NB: IKKE BRUK SALT I VANNET!
Når de er ferdig kokt, sil av vannet, sett potetene tilbake på pannen på svært lav temperatur, tilsett en kopp med melk og minst 100 gram smør i biter. Mos sammen. Tilsett mer melk og smør til du får en fin, myk konsistens. NB: Pass på at potetmosen ikke blir for flytende, men heller litt på den tørre siden, den skal jo brukes som et slags lokk. Smak til med salt og masse sort pepper.

Når kjøttet er mørt, tilsett Crème Fraîche og rikelig med nyrevet muskatnøtt. Smak til med muskat, salt, pepper. Ha alt i en passe stor form du har smurt med smør. Dekk kjøttsausen med potetmosen, ca 2 cm tykt lag. Forsøk å lage en jevn overflate.

På toppen har du rikelig med revet ost, bruk gjerne halvparten gulost (Norvegia/Jarlsberg e.l) og halvparten en mer smaksrik ost, helst cheddar, men parmesan fungerer også. Selv brukte jeg den danske osten Gammel Knas, det fungerte utmerket.

Sett formen inn i forvarmet ovn, 200 grader. Middagen er klar når osten er smeltet og gyllenbrun, det tar ca. 20-25 minutter.

Servering:
Her må man ha salat ved siden av. Lag en blandet salat etter egen smak, pass på at den inneholder noe sprøtt (paprika, agurk, reddiker, sukkererter – ta det du liker). Lag en sennepsvinaigrette: en spiseskje hvitvinseddik, en teskje Dijon-sennep, og en god olivenolje. Bland sennepen og eddiken sammen i en kaffekopp, tilsett dråpe etter dråpe med olje mens du rører som besatt med en teskje. Dressingen er ferdig når den har konsistens som en majones: Den skal renne sakte av teskjeen.

Bland dressingen og salaten godt. Ikke glem at salat skal krydres med flaksalt og nykvernet svart pepper.

Så er det bare å sette alt på bordet og forsyne seg. La det hvile noen minutter før du forsyner deg. Dette er så godt at skuffelsen over Brexit-nederlaget og Liverpools svake prestasjon nesten forsvinner.

La det hvile noen minutter før du forsyner deg. Foto: EM

Vintips:
Du kjøpte forhåpentligvis mer enn én boks Guinness?

God appetitt!