Bloggerne Sophie Elise og Kristin Gjelsvik møtes til debatt på NRK. Foto: Scanpix
Del saken

Sophie Elise er i hardt vær om dagen der beskyldningene hagler mot bloggeren.

Bloggere som Kristin Gjelsvik har tatt til ordet for å kalle Sophie Elise for Norges farligste forbilde i en bloggvideo før helgen. Videoen er avspilt i hele 420.000 ganger og er en av Norges mest sette de siste dagene. Den har også fått en del hyllest for det mange påstår er et oppgjør mot kroppspress blant unge jenter. Denne debatten dukker opp fra tid til annen, men det blir stort sett bare litt bråk noen dager før den dør ut igjen.  Når det er sagt, så var kveldens debatt en interessant observasjon.

Sophie Elise var en mye mer ydmyk versjon av seg selv. Noe som er beundringsverdig når du er under et så stort press slik hun var. De siste dagers kritikk mot henne går jo nettopp på at hun har skrevet om sine komplekser. Hun tar altså selvkritikk for det innlegget hun la ut som utløste den massive reaksjonen fra hennes bloggerkollega Kristin.

Debatten om påvirkning

Under debatten diskuteres det om det er greit å rapportere om sine inngrep. Om det så er snakk om sprøyter, extensions, tatoveringer, og plastisk kirurgi som silikon og andre omfattende operasjoner. For meg virker det hele denne debatten denne gangen som en personlig agenda fremfor en saklig debatt om det store presset mange unge lider under i dag. Hvis vi først skal snakke om kroppspresset, så kan vi ikke bare peke ut en blogger og frata alle andre ansvaret for eget liv. Det vil i teorien si at alt blir borte så lenge vi har en syndebukk. Problemet strekker seg dessverre lengre enn bloggen til Sophie Elise. Mange av de unge hører mødrenes snakk om slanking og misnøye med egen kropp.

De tar med seg dette inntrykket av å ikke være bra nok ut til en verden som bombarderer dem med ulike bilder og inntrykk av pene mennesker. Når de så ikke har den grunnstøtten som bekrefter dem som verdifulle mennesker, så har de ikke det som skal til for å ikke la seg bli påvirket av for eksempel bloggere og influencere.

Unge høyre vil forby kosmetisk reklame

Kveldens debatt tok for min del en merkelig vending da unge høyre kom på banen.  Unge høyre ønsker totalt forbudt mot all kosmetisk reklame. Det vil ikke hjelpe noen at vi skjuler at det fins ulike muligheter for de som måtte ønske å endre på noe de ikke er fornøyde med. Problemet er ikke reklamene, men heller at det vokser opp mange unge uten selvaksept eller selvinnsikt. Når verken foreldre eller skole setter fokus på de indre verdiene, så har ikke barn og ungdom gode forutsetninger for å takle presset. Høyre har gode hensikter, men i vår teknologiske tidsalder vil det aldri være en god løsning å forby reklamene. Dette er verken i strid med markedsføringsloven eller den etiske delen. Foreldre skoler bør med andre ord ansvarliggjøres og ikke bare bloggere og den kosmetiske markedsføringen. Det er vårt primære ansvar å lære våre etterkommere om selvaksept. Også må vi faktisk slutte å kaste skam over de som av ulike grunner ønsker å endre på sitt utseende. Både kirurger og helsepersonell er utdannet til å se de ulike faktorene som utløser behov for en operasjon. Men her kan mange flere bli enda mer bevisste på sine moralske og etiske forpliktelser. Dette kom ikke frem i kveldens debatt.

Team Sophie Elise Eller team Kristin?

Min konklusjon er et Sophie i kveld har lagt seg helt flat og viste med både holdning og ord at hun har evnen til å forstå sin rolle som influencer. Jeg er ikke enig i at en så ung person skal endre på alt fra topp til tå, men jeg kan forstå hennes behov for å ville endre på det hun er misfornøyd med. I en verden der du blir målt etter ditt utseende, er det også hardt å være et ungt menneske. Om vi liker det eller ikke, så ER det umulig å ikke la seg bli påvirket av det vi ser rundt oss.

Dette er et samfunnsproblem snarere enn et bloggerproblem. Foreldre, gå foran som gode forbilder for deres barn.