Shakshuka: Deilig søndagsfrokost. Pixabay. Foto: DanaTentis
Del saken

Vi har lenge diskutert en idé om en matspalte her i Xstra. Som tidligere restaurantsjef og livslang hobbykokk vil det i hovedsak være undertegnede som står for dette. Men vi håper å få noen gjestespill etterhvert.

Fokuset vil være på enkle, velsmakende retter som passer for de fleste. Noen ganger vil mer avanserte ting løftes frem, for livet består ikke kun av hverdager.

Vi vil forsøke å gjøre oppskriftene så nøyaktige som mulig, men uansett har vi alle ulike smaksløker, så mengden salt, pepper og chili etc. må dere nesten smake til selv.

For å starte ballet vil jeg i dag gi dere oppskriften på en litt annerledes, men veldig god frokost som passer perfekt på søndager.

SHAKSHUKA
De fleste av oss elsker egg til frokost. Her har du oppskriften på en variant fra Nord-Afrika, som regnes å ha sin opprinnelse i Tunis.

4 ss olivenolje
En løk, finhakket
En rød paprika kuttet i biter (0,5 * 0,5 cm)
4 fedd hvitløk, finhakket
2 teskjeer paprikapulver
En halv teskje kummin, helst hele frø som du selv maler i en morter
800 gr  (to bokser) tomat på boks av god kvalitet (ikke hakket tomat men hele)
En liten chili, uten frø, finhakket. Evt. litt Tabasco
En spiseskje sukker
En god sprut sitronsaft (ca. en spiseskje)
4 egg
En neve urter, helst koriander, men også basilikum og persille fungerer

Finn frem en god, vid stekepanne, hell i oljen. Medium varme. Vent til oljen er varm.
La løken surre til den blir myk (ikke brun!). Rør så inn krydder, chili og hvitløk.
Etter et par minutter tilsetter du paprika i biter og tomat på boks.
Mos de hele tomatene litt. Bland inn sukker, kok opp, og skru deretter ned temperaturen. Krydre med litt salt og godt med nykvernet sort pepper.
La det putre en halvtime ca.
Smak til, tilsett tabasco hvis du synes sausen trenger mer «kick».

Når sausen begynner å tykne lager du fire fordypninger med baksiden av en spiseskje hvor du legger eggene. Det kan være lurt å helle egget i en kaffekopp først, da blir det enklere å få eggene på plass uten å knuse plommen. Krydre eggene med salt og pepper og sett lokk på pannen. Mens du venter på at eggene skal bli klare (ca 10 minutter på lav temperatur) kan du riste brød, koke kaffe og finne frem melk, juice og godt smør.

Koriander…

Når eggene er ferdige er det bare å strø over urter og sette hele pannen på frokostbordet. Smaker deilig med ristet brød og godt smør.

En variant jeg selv liker godt er å tilsette noen biter ost samtidig som eggene. Noen ganger bruker jeg biter av fetaost, andre ganger litt nyrevet parmesan. Jeg antar at også moden engelsk cheddar vil smake godt, men har ikke prøvd dette selv. Det hender også at jeg tilsetter tørkede urter i selve tomatsausen, enten oregano eller Provence–krydder.

God apetitt!