Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: Seoul-Traveler
Del saken

Mange kvinner opplever store forandringer i sexlivet etter fødsel. Dette er normalt, og skyldes endring i hormonnivå, nye følelser, ansvaret for det nyfødte barnet og den nye situasjonen som mor.

Men for sjelden snakker man om slike ting. I denne artikkelen vil vi forsøke å gi noen svar på spørsmål man burde stille.

Når er det trygt å ha samleie?

Tidligere anbefalte man 6 ukers seksuelt avhold etter fødselen. Nå er dette redusert til to uker, hvis man ikke er blitt unormalt skadet i fødselen. Er du i tvil bør du vente litt eller snakke med en lege.

Graviditet og prevensjon

Det anbefales at man venter minst et år etter en fødsel før man blir gravid på ny. Selv om du ammer kan du bli gravid, og uansett beskytter ikke ammingen mot kjønnssykdommer.

Forandret libido

I de første ukene etter en fødsel mister de fleste kvinner sexlysten. De er ofte slitne og trøtte og mer opptatt av å ta vare på barnet enn å ta vare på seg selv og partneren. Nivåene av østrogen og progesteron synker, og kvinnens seksuelle nytelse blir også redusert. Men dette er en forbigående fase som varer i 4-6 uker.

Men selv etter disse 4-6 ukene forblir sexlysten lavere hos et flertall av kvinnene. Morsrollen er krevende og får mest oppmerksomhet. Også menn kan miste interesse for sex etter en fødsel, siden partneren ikke lenger bare er partner, men også mor.

Viktigheten av god kommunikasjon

I perioden etter en fødsel er det ekstremt viktig at man kommuniserer godt om alle problemene som oppstår. Snakk om fysiske endringer, tapt sexlyst og den nye situasjonen. Det kan føles ukomfortabelt, et godt tips er å bruke litt galgenhumor: Det er slitsomt å være foreldre til et spebarn, det hjelper hvis dere kan le litt av situasjonen og av hverandre.

Hvordan gjenoppta seksuell aktivitet?

Først og fremst må man altså snakke om det. Dette hjelper deg til å unngå følgende feller:

  • Pass på at dere har litt tid sammen uten babyen.
  • Etter hvert: sett av tid til å nyte hverandre – også seksuelt.
  •  Eksperimenter med nye posisjoner, siden kvinnens preferanser kan endres som følge av fødsel.
  • Ikke vær redd for å mislykkes ved første forsøk. Prøv igjen, det går seg til etter hvert!
  • Ikke stress. Ta tiden til hjelp slik at din partner ikke føler seg presset.
  • Vær intime uten å ha sex. Kos, kyss og klem.