Illustrasjonsbilde: Pixabay/Claudio_Scott
Del saken

«Kvinner skal ikke ha sex uten å ville det, men å lukke øynene for partnerens behov, lyster og savn er en unnlatelsessynd», mener psykolog Frode Thuen.

Thuen, som er parterapeut og professor ved Høgskolen på Vestlandet vakte ifølge Nettavisen i fjor oppsikt da han i et innlegg i Aftenposten skrev at «kvinners mest typiske unnlatelsessynd i kjærlighetslivet handler om manglende seksuell interesse og initiativ». Ett år etter innlegget, står Thuen fortsatt ved oppfordringen.

– Jeg opplever at en del kvinner definerer bort behovet for mer sex. Det blir som å si at «din seksuelle frustrasjon er ikke mitt problem», sier han, og mener at det er en umoden og uhensiktsmessig holdning i et parforhold. Hvis en av partene har et savn så er det den andres plikt å forholde seg til det, for så å forsøke å finne en løsning.

Må ta ansvar for egen seksualitet

– Sliter man med tenningen bør man snakke sammen om hva man kan gjøre for å få mer lyst. Først og fremst må man ta ansvar for egen seksualitet, og vite hva man selv kan gjøre for å komme over terskelen og få lyst på sex. I tillegg bør man jobbe med samspillet. Det å være til stede, være oppmerksom og engasjert kan være en del av vorspielet, anbefaler han Nettavisens lesere.

Under overskriften «Sex: Just do it – eller bli skilt», skrev en annen psykolog, Ole Aagaard Olsen, en kronikk i den danske avisen Jyllands-Posten. Budskapet var at å nedprioritere sexlivet er noe av det farligste man kan utsette et parforhold for, så sørg for å ha sex med kjæresten din. «Bare gjør det». Han mener det samme i dag.

Psykolog Olsen forteller at han har hatt par i terapi som nærmest har gitt opp sexlivet, og som har vært i ferd med å gå i oppløsning fordi den ene har vært utro. Hans råd til par som fristes av utroskap er derfor følgende: Løp for livet vekk fra fristelsen. Eventuelt snakk med partneren din om at du ønsker å dyrke sex med noen andre, og sørg for at det er OK for begge parter. Thuen er enig i med Olsen i at man innimellom godt kan presse seg over dørstokkmila når det gjelder sex, på samme måte som man gjør med trening.

Risikofaktor for parforholdet

Hvis sexlivet ikke fungerer, er det en åpenbar risikofaktor for parforholdet. Hvis sexlivet forsvinner helt, er prognosene ganske dårlige, spesielt hvis vi snakker om relativt unge par i 40- og 50-årene.

Når det er sagt, så understreker Thuen overfor Nettavisen at dette gjelder i tilfeller hvor det i all hovedsak er sexlysten som er problemet, altså ikke i de tilfellen hvor det finnes større og underliggende problemer som bør tas tak i, og hvor manglende sexlyst kun er en konsekvens av disse problemene.