Identiske tvillinger, men ulikt kjønn? Det er den ekstremt sjeldne kategorien "semi-identiske" tvillinger. Illustrasjonsbilde. calliecmm0/Pixabay
Del saken

Forskere er på grensen til sjokkerte etter å ha oppdaget semi-identiske tvillinger. En gutt og en jente på nå fire år er bare det andre kjente tilfellet av dette svært sjeldne fenomenet.

Det spesielle nå var at den overraskende oppdagelsen ble gjort allerede under ultralyd når kvinnen var gravid. Det har aldri skjedd tidligere, og dermed fikk forskere nye muligheter til å undersøke det spesielle tilfelle, forteller The Guardian.

Eneggede tvillinger (identical twins) oppstår når er ett egg befruktet av én sædcelle, som så deler seg i to. Hvis kvinnen utskiller to ulike egg, som blir befruktet av to ulike sædceller, oppstår det som på norsk kalles toeggede tvillinger (non-identical twins).

To sædceller, ett egg

Semi-identiske tvillinger skjer når to sædceller befrukter det samme egget. Egget får da tre kromosomer, enkelt kalt far 1, far 2 og mor. Det utvikles tre celler: Mor/far (XY), Mor/far (XX) og Far/far (XY).

Etterhvert dør den celler som kun inneholder gener fra far. Da står vi igjen med to celler: XX (jente) og XY (gutt). Så deles eggene og utvikles til en celleball.

– Det som skjer er at den lille ballen splittes i to, og dermed får vi tvillinger. Disse tvillingene er ikke identiske, men de har høyere genetisk likhet enn toeggede tvillinger, sier Dr Michael Gabbett fra Queensland University of Technology.

I praksis er det litt mer komplisert, siden begge fosterene hadde celler med «feil type» kromosomer. Men hos det kvinnelige fosteret var det overvekt av XX-kromosomer, og vice versa.

Kun ett tidligere kjent tilfelle

Det eneste kjente tilfelle kom fra USA i 2007. Da ble ett av barna født med tvetydige genitalier. Dette skjedde ikke med det nye tilfellet, men det oppsto allikevel komplikasjoner. Når barna ble forløst med keisersnitt virket de friske, men det ble oppdaget en blodpropp hos jentefosteret som hadde oppstått før fødselen.

Når jenta var tre år gammel måtte hun fjerne eggstokkene, som ikke hadde utviklet seg på riktig måte.

– Vi kategoriserer vanligvis tvillinger enten som eneggede eller toeggede, men dette er en tredje kategori av tvillinger, sier Gabbett.

Fenomenet er dog så ekstremt sjelden at Gabbett ikke anbefaler at dette skal være noe man kontrollerer for under normale svangerskap.

Her kan du se en kort film om de spesielle tvillingene: