Illustrasjonsfoto: Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Del saken

Ett lite glass med vin eller annen alkohol om dagen øker risikoen for brystkreft, mens hard trening er med på å forebygge kreftformen, viser ny forskning.

– Med dette kan vi slå fast at selv ikke små mengder med alkohol kan anses som trygt når det gjelder faren for å utvikle brystkreft, sier kreftforsker Anne McTiernan ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle til VG.

Hun er ifølge VG ansvarlig for en svært omfattende forskning, som har samlet inn data fra 119 studier, med informasjon om 12 millioner kvinner fra hele verden, og som inkluderer 260 000 tilfeller av brystkreft.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. 3415 norske kvinner og 24 menn fikk brystkreft i 2015. Samme år døde 663 kvinner og seks menn av brystkreft her i landet, skriver avisen.

Den nye forskningen viser at så lite som 10 gram alkohol om dagen, enten det er vin, øl eller sprit, har en negativ påvirkning når det gjelder brystkreft. Et vanlig glass med vin inneholder 14 gram alkohol.

For kvinner før overgangsalderen, øker risikoen med fem prosent med dette inntaket, mens den øker med ni prosent for kvinner etter overgangsalderen, skriver VG.

Selv om den prosentvise økningen isolert sett ikke er veldig høy, overrasket det ifølge VG forskerne at så små mengder med alkohol likevel har så stor effekt.

– Jeg tror mange kvinner har hørt at vin kan forebygge hjerte- og karsykdommer, men at svært få kjenner til risikoen forbundet med brystkreft. Fordi dette er en så stor analyse, har vi kunnet se direkte på sammenhengen mellom brystkreft og alkohol, noe vi synes er viktig å formidle, sier McTiernan til VG.

Forekomsten av brystkreft har økt betydelig de siste tiårene, og i 2015 var det dobbelt så mye brystkreft blant norske kvinner som i 1957.

«Det er mye som har endret seg i befolkningen som påvirker risikoen for brystkreft; det gjelder fedme, at mange lever stillesittende liv, man får barn senere, flere starter menstruering tidligere. Bruk av hormoner i overgangsalderen spiller også inn», påpeker McTiernan overfor VG.

Et annet viktig funn i forskningen er at man for første gang kan konkludere med at hard trening reduserer risikoen for brystkreft. Kvinner før overgangsalderen reduserer risikoen med hele 17 prosent, mens kvinner etter overgangsalderen reduserer risikoen med ti prosent ved å trene hardt, skriver avisen.

– Våre studier viser klart og tydelig at et begrenset inntak av alkohol, en aktiv livsstil, et sunt kosthold, og å unngå fedme er faktorer kvinner selv kan påvirke når det gjelder å forebygge brystkreft, sier Anne McTiernan.

Hun mener kostholdet som beskytter best mot brystkreft er plantebasert, med et høyt inntak av grønnsaker og frukt, og med et lavt inntak av sukker og raffinerte karbohydrater.