Å ts en selfie kan gi deg dårlig selvbilde. illustrasjonsbilde: Pixabay/ JudaM
Del saken

Dersom du tar en selfie og deler den på et sosialt medium, så får du i de fleste tilfeller dårligere selvtillit, konkluderer forskning.no. Det er konklusjonen til koreanske psykologi-forskere som har sett nærmere på et svært hverdagslig fenomen.

Studien i Sør-Korea skal være den første som har gransket hvordan den som tar en selfie selv påvirkes av handlingen. 78 studenter deltok i eksperimentet.

Forskerne fokuserte på to faktorer: Det som kalles sosial sensitivitet. Og altså selvtillit. Deltagerne i eksperimentet tok bildene med sine egne smarttelefoner. Deretter fikk de beskjed om å dele bildet på et sosialt medium. Eller bare lagre bildet på sin egen mobil.

Straks etterpå målte forskerne deltagernes reaksjonstid på visse sosiale stimuli som ble presentert på en dataskjerm. Selvtilliten ble gransket gjennom å måle med hvor stor skrift deltagerne skrev signaturen sin.

Reaksjonstiden på sosiale stimuli ble mindre etter at deltagerne i eksperimentet hadde tatt en selfie og delt den på nettet. Det samme ble størrelsen på deltagernes signaturer, skriver forskningsmagasinet.

Det første fikk de koreanske forskerne til å konkludere med at følsomheten du kjenner på overfor mennesker rundt deg, blir større av å ta en selfie og dele den med andre på medier som Facebook, Instagram eller Snapchat.

At signaturen ble skrevet mindre, får forskerne til å konkludere med at selvtilliten ble svekket. Sammenhengen mellom mindre signatur og svekket selvtillit er funnet i tidligere studier. Det hører med at selvtilliten ble enda mer svekket om deltagerne tok en selfie – og kun lagret den på mobilen.

Også flere andre nyere studier har ifølge forskning.no sett på det moderne fenomenet selfie og selfiedeling på sosiale medier. Forskere har blant annet fått bekreftet at selfier handler om hvordan vi ønsker å framstå overfor omverdenen. Fordi selfien lett kan endres med bilderedigeringsverktøy på smarttelefonen, blir det enda lettere å manipulere presentasjonen av oss selv. Selfier handler også ifølge forskere – ikke helt overraskende – om at vi ønsker å få en bekreftelse på oss selv fra omverdenen.

Her en morsom video om fenomenet: Chainsmokers hit Selfie: