Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Del saken

Uansett hva slags form for friluftsliv du driver med, er høsttiden den beste tiden av året å være utendørs. 

Noen snakker om stearinlys og innekos. Andre lar seg kanskje skremme av at dagene blir kortere eller mer gråvær. Men høsten er den mest magiske årstiden å være utendørs.

Nå er det riktignok aldri noen unnskyldning for å sitte inne når man kan være ute i naturen. Selv er jeg langt fra topptrent, men likevel ute på tur til fots, med løpesko, sykkel, kajakk eller ski stort sett hver eneste dag. Noen ganger en halvtime, andre ganger en halv dag. 

Men høsten har likevel en spesiell plass i mitt hjerte. Kanskje er det fordi jeg er et oktoberbarn, men jeg tror egentlig det dreier seg om at høsten er den vakreste og flotteste årstiden.

Her er seks gode grunner til at du bør komme deg ut om høsten:

1. Det er lov å fyre bål!

Friluftsliv er flott året rundt, men det er en skikelig nedtur at man ikke kan fyre bål hvor man vil fra 15. mars til 15. september. Nå kjenner jeg riktignok til «noen» som kan finne på å fyre et lite kaffebål når denne «noen» er tilstrekkelig langt fra folk og fe også når bålforbudet gjelder. Og de nye forskriftene åpner for en viss bruk av skjønn i dette tilfellet. Men det er likevel deilig å vite at man kan fyre seg et bål utendørs uten at en hønemor eller petimeter kommer og kjefter. Selv benytter jeg gjerne anledningen med arvingen til å grille litt pølser eller en laksefilet på bålet i hundremeterskogen ved barnehagen. 

Og husk at du er ansvarlig for å unngå brann, uansett årstid! Husk å aldri forlate uslukkede bål og etabler helst ikke nye bålplasser. 

2. Barfrost!

Nest etter 15. september og slutten på bålforbudet, er barfrosten en høytid for alle som ferdes i fjell og skog. Stier og terreng som ellers er gjørmete og vått, blir hardt og fint. Det blir som skaresnø, du kan gå nesten over alt. Barfrosten kommer når det er tilstrekkelig kaldt om natta, i Østlandsområdet gjerne en gang i november. 

3. Det er myggfritt!

Jeg lar ikke en liten myggsverm hindre meg i å ta en tur i skogen, men det er ikke til å komme unna at myggplagen kan sette en demper for stemningen en kveldsstund ved et lite vann. Mange ganger har jeg måttet trekke inn i teltet for å unngå plagen. På høsten er dette ikke lenger noe problem. Er det en klar høstnatt kan du sove kun med soveposen og et liggeunderlag, under en bjørk. 

4. De firbeinte kan gå fritt!

Jeg har ikke hund selv, men har vokst opp med og låner gjerne firbeinte venner. En godt oppdratt hund som får løpe fritt er en fantastisk turkamerat. Husk at du er ansvarlig for at hunden alltid kan kalles inn, her er det mange som synder og risikerer å skremme vilt eller folk som av ulike grunner er redde for hunder. Vær også svært forsiktig med å la hunden gå fritt i områder med ulv.

5. Strandsesongen er endelig over!

For oss som har litt dårlig samvittighet for at vi har noen ekstra kilo på kroppen, er det en befriende tanke at det fortsatt er nesten et år til neste sommer og god til til nye og gode forsett. Men jeg kjenner også folk som er topptrente, men som tillater seg selv å hente seg inn igjen på denne tiden av året og heller tar opp den harde treningen igjen når mørketida kommer.

6. Du slipper å bli for varm eller kald.

For meg er dette med bekledning på tur alltid en vanskelig sak, selv om jeg har vært ute både en vinternatt i fjellet og en sommerkveld på stranda. På sommeren blir jeg fort varm. På vinteren skal det lite til for å bli kald. Høsten derimot, er perfekt. Så lenge man holder seg i aktivitet, skal det mye til for at man blir ubehagelig svett eller kjølig. Og skal du ta pause holder det med en god dunjakke eller ullgenser i sekken. Driver du med vannbaserte aktiviteter som kajakk eller liknende er det også godt å vite at temperaturen i vannet holder seg over ti grader langt utpå høsten, i tilfelle du skulle få en ufrivillig badetur. 

Kort oppsummert er det bare å komme seg ut på tur!