Den pensjonerte professoren Aziza al-Yousef er blant de tre aktivistene som skal være løslatt torsdag. Hun har i årevis jobbet med å hjelpe kvinner som flykter fra voldelige ekteskap. Her kjører hun bil i mars 2014, som en del av en protestkampanje mot det daværende kjøreforbudet for kvinner i Saudi-Arabia. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix
Del saken

Tre av de elleve kvinneaktivistene som i fjor ble pågrepet i Saudi-Arabia, er løslatt.

Det opplyser flere kilder til internasjonale nyhetsbyråer. AFP siterer den London-baserte menneskerettighetsgruppen ALQST og slektninger av kvinnene.

Omstendighetene rundt løslatelsene er foreløpig uklare, og saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert løslatelsene.

Ifølge DPA er det aktivistene Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan og Ruqqaya al-Muhareb som er løslatt, etter å ha vært fengslet i over ti måneder. Minst en av de tre har vendt hjem til sin familie.

Aktivistene ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene ble anklaget for å ha vært i kontakt med utenlandske journalister og diplomater, ifølge TT.

Kvinnene skal ha blitt utsatt for både tortur og seksuell trakassering i løpet av tiden de satt fengslet, ifølge Amnesty.

Løslatelsene kommer dagen etter den andre høringen i rettssaken mot kvinnene. De kvinnelige aktivistene vil fortsatt være nødt til å møte i retten neste onsdag, når rettssaken fortsetter, opplyser slektninger. Ifølge kilder skal de øvrige fengslede kvinnene løslates førstkommende søndag.