Rahaf Mohammed al-Qunun, en 18 år gammel kvinne fra Saudi-Arabia, klarte å rømme og har fått asyl i Canada. REUTERS/Mark Blinch
Del saken

I Saudi-Arabia krever loven at alle kvinner må ha en mannlig verge, som har enorm makt over hennes liv og bevegelsesfrihet.

Nå har myndighetene i landet digitalisert dette systemet, slik at de mannlige vergene får full kontroll over kvinnenes liv online. Systemet gir vergene mulighet til å spesifisere når og hvor kvinnene kan reise, og på den måten sperre de inne i landet uten å måtte fysisk fotfølge de, kan vi lese i Business Insider.

Systemet inkluderer et SMS-system som gir varsel når kvinnene bruker sitt pass, og har eksistert i årevis. Men denne digitale overvåkningen har fått ny oppmerksomhet i forbindelse med den høyprofilerte saken om Rahaf Mohammed, som  nå har fått asyl i Canada.

Det såkalte Absher-systemet har vært lite omtalt i vestlig media. Det føres logg over kvinner i Saudi-Arabia, for å forhindre de fra å reise eller flykte uten tillatelse.

Absher kan også brukes til praktiske ting som å betale parkeringsbøter etc. Men det viktige med systemet er at mennene kan legge inn spesifikasjoner som begrenser hvor og når kvinnene har lov å bevege seg. Det er altså nok et eksempel på at skrekkvisjonen Big Brother ikke lenger bare er en dystopi, men en realitet.

Insider har snakket med Shahad al-Mohaimeed, som klarte å rømme i 2017 i forbindelse med en ferietur i Tyrkia. Hun hadde brukt et år på å planlegge flukten.

– Jeg var 17 år og veldig redd. Jeg rømte ved midnatt, og det var helt mørkt. Jeg var så redd for min bror og min familie (…) Når vi bestemmer oss for å rømme, så er det med livet som innsats. For hvis vi ikke lykkes, vil familien vår drepe oss.

Inntil hun rømte hadde hun levd konstant tildekket i offentligheten, og måtte tåle at hennes bror fikk 1600 dollar i lommepenger hver måned, mens hun selv måtte klare seg uten helt grunnleggende ting som sanitært utstyr i forbindelse med menstruasjon.