Sara Omar har mottatt flere priser i Danmark for sitt forfatterskap. I mai kommer hennes siste bok «Skyggedanseren» på norsk. Foto: Henriette Mørk
Del saken

Sara Omars debutroman «Dødevaskeren» ble i 2018 utropt til årets viktigste roman i Danmark. I mai kommer oppfølgeren «Skyggedanseren» på norsk og vi følger Frmesk videre i livet.

«Skyggedanseren» er en roman om en utsatt jentes ensomme, harde kamp for å unnslippe barndommens mørke og finne frihet i et nytt liv langt mot nord.

Kurdistan 1994

Frmesk har sluttet å snakke og spise. Hun tegner voldsomme tegninger og lemlester dukkene sine. Besteforeldrene Gawhar og Darwésh kjemper for å gi Frmesk livsgleden tilbake.

Gawahr søker tilflukt i troen og sender Frmesk til koranundervisning i byens store moské, hvor Frmesks onkel Muhammad er imam, uten å ane noe om overgrepene som venter henne.

Morfaren tar opp kampen mot kvinneundertrykkelsen, han åpner en hamam kun for kvinner og håper at den hjertevarme atmosfæren der kan få lyset tilbake i Frmesks liv.

Les også: Knuser myten: Bokormen er mer sosial og empatisk

Danmark 2017

Frmesk holder seg for seg selv på universitetet. Selv om hun nødig vil utløse farens vrede trosser hun ham ved å gå uten tørkle og å skrive kritiske artikler om kvinners rettigheter.

Hjemme steller hun leiligheten, lager mat og passer de to småsøsknene.

Moren tilbringer dagene på sofaen med endeløse tv-serier fra Midtøsten. Foreldrene er skilt, men faren kommer hjem til dem hver dag og styrer familien med jernhånd.

Ifølge ham er dikt skrevet av kvinner vulgære, og når han oppdager at Frmesk skriver dikt i smug for å bearbeide sine dype arr på sjelen, eskalerer volden.

Hun ser ingen annen utvei enn å søke frihet i enda et fremmed land.

Sara Omar (f. 1986) er dansk-kurdisk og har bodd i Danmark siden 2001. Hun er født og oppvokst i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig.

Omar har vunnet Læsernes bogpris 2018 og blitt tildelt Ekstrabladets hederspris. I 2019 mottok hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris.