Mandatory Credit: Photo by Mint Images/REX (4895159a) MODEL RELEASED A young man with beard, red hair and ponytail. VARIOUS
Del saken

Det har ikke alltid vært lett å ha rødt hår, selv om mange mener det er flott og spennende.

Rødtopper ble sett på som vampyrer i oldtidens Hellas. Mellom 1483 og 1784 antas det at rundt 45 000 europeiske kvinner ble drept, fordi folk trodde de drev med heksekunster, og Adolf Hitler skal ha vært motstander av at rødhårede giftet seg, fordi han ikke ville ha flere mennesker med «avvik», skriver MSN, som lister opp spennende fakta om rødhårede:

Rødtopper blir vanligvis født med brune øyne. Noen ytterst få blir født med blå øyne. Det er det muterte MC1R-genet som gjør at noen får rødt hår. Dersom begge foreldre bærer dette genet, er det 25 prosent sjanse for at barnet får rødt hår. Dette til tross for at de ikke er rødtopper selv, skriver nettsiden.

Rødtopper har mindre hår enn blondiner og brunetter. Mens brunetter og blondiner i snitt har henholdsvis 140 000 og 110 000 hårstrå på hodet, har rødtopper bare 90 000. Naturlig rødt hår er imidlertid tykkere enn annet hår. Rødt hår blir aldri grått. Med årene utvikler det seg sakte fra rødt, via blondt, og ender opp som sølvhvitt.

Det er større sjanse for å bli venstrehendt når man har rødt hår.

Sensitive for kulde

Flere studier har kommet frem til at rødtopper er mer sensitive for varme og kulde. Det sies også at rødtopper har lavere smerteterskel enn andre, og at de for eksempel trenger 20 prosent mer bedøvelse når de skal opereres enn snittpasienten.

Rødtopper har lite eumelanin i kroppen, og som følge av dette klarer de ikke å ta til seg nok D-vitamin. Kroppen kompenserer imidlertid for dette ved å produsere D-vitamin selv, når den blir eksponert for svakt lys.

Det er vanskeligere å farge rødt hår, for det holder nemlig mye sterkere på pigmentene. Hvis ikke de røde hårstråene er bleket på forhånd, er de ikke mottakelige for den nye fargen.

Ifølge en studie publisert i «British Journal of Cancer», er sannsynligheten for å få prostatakreft 54 prosent lavere hos rødhårede menn.

Det er eksklusivt å ha rødt hår, skriver MSN. Mindre enn to prosent av verdens befolkning har rødt hår. Skottland er, med sine 13 prosent, det landet i verden som har flest rødtopper. Irland er på andreplass med 10 prosent.