Det er både romantisk og spennende å flytte sammen. Men ikke glem samboerkontrakten! Shutterstock
Del saken

Økonomi kan være et sårt tema i forholdet og kan tære på romantikken.

Til tross for at det kanskje ikke er særlig romantisk å diskutere økonomi, kan det spare både deg selv og forholdet ditt for mange ubehageligheter i fremtiden.

Mange velger å flytte sammen med kjæresten og leve i et samboerskap fremfor å gifte seg. Til tross for at ekteskap kan virke litt stort og skummelt, kommer det flere juridiske fordeler med å gifte seg fremfor å velge samboerskap. 

Økonomi, brudd og død er kanskje ikke det vi ønsker å snakke om når vi innleder et romantisk forhold og starter på drømmen om å stifte familie. Men vi trenger ikke å gifte oss for å ha hverken det økonomiske eller juridiske i orden, en samboerkontrakt kan ordne det aller meste.

Les også: Alt er mannens feil  

Utfordrende

Utfordringen er at få skriver samboerkontrakt. I en undersøkelse gjort av DNB kommer det fram at kun ett av fem par tegner samboerkontrakt, og det kan by på en rekke utfordringer. 

– Et forhold som er spesielt viktig for samboere å passe på, er at det ikke utvikler seg et skjevt økonomisk forhold under samlivet ved at typisk mannen bygger formue, mens kvinnens midler går i det felles forbrukssluket. Her er det adskillig enklere og bedre regulert med ekteskap og felleseie, forklarer høyskolelektor og fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem, til KK.no.

Som samboere har ikke par rettslig sett felles økonomi, og det kan derfor få betydelige økonomiske konsekvenser dersom man ikke skriver en kontrakt seg i mellom. 

Fordeler og ulemper 

Har du funnet livspartneren din kan det være lurt å se på fordeler og ulemper ved begge samlivsformer. Hva som passer dere er individuelt, og det er derfor viktig at man velger en samlivsform som passer deres forhold. 

Som gift har ektefeller forsørgerplikt, det har ikke samboere. Det samme gjelder opplysningsplikt om økonomiske forhold. På en annen side kan du som gift bli egnet i skatteklasse 2, noe som er fordelaktig dersom en av ektefellene er hjemmeværende med for eksempel barn. Driver en av ektefellene enkeltmannsforetak, kan overskuddet fordeles for å unngå trinnskatt. 

Har du derimot barn fra tidligere forhold og ønsker å bevare arven, kan samboerskap være mer attraktivt. 

Les også: En høysesong for utroskap

Kontrakten 

Samboerkontrakt kan enkelt lastes ned fra nettet og bør tilpasses deres forhold. 

De to viktigste punktene i kontrakten er hva hver enkelt tar med inn i forholdet og hvordan det som tilegnes skal fordeles ved et eventuelt brudd. Dersom arv er et tema, må det skrives et testament ved siden av.  

En advokat eller banken din kan bistå med å sette sammen en samboerkontrakt dersom dere synes det er vanskelig å gjøre dette selv.