Mohamed Salah feirer seieren i Champions League 2019l. REUTERS/Carl Recine
Del saken

– 26-åringen fra Egypt er den store helten hos unge muslimer. Selv Manchester United-fans heier på Liverpools toppscorer, skriver NRK.

Så stor er Salah blitt at selv en 13 år gammel Manchester United-fan fra Bergen har ham som favoritt.

Mye av populariteten kommer nok av at Salah ikke gjør noe stort nummer ut av at han er muslim. Det er hans personlige tro, ikke noe han nevner i intervjuer. Han har dessuten kritisert elementer av muslimsk kultur, særlig hvordan kvinner behandles.

Rollemodell

Salah takker Allah etter scoring lørdag. REUTERS/Sergio Perez

– En fotballstjerne med muslimsk bakgrunn i vesten bidrar mer til brobygging enn millioner av tiltak mot muslimhat og rasisme, sier Sylo Taraku, som er rådgiver i Tankesmien Agenda.

Han peker blant annet på at Salah takker Allah etter hver scoring.

 

Spesiell bakgrunn
Det kan legges til at Salahs bakgrunn er veldig spesiell. Han vokste opp i en landsby uten fotballag. Som guttunge måtte han ta buss tre timer hver vei for å kunne utøve sin lidenskap. Han satt altså seks timer på bussen hver dag for å kunne trene.

Nå er han en av verdens beste spillere, og forgudet av Liverpool-tilhengere over hele verden. Som John Oliver har sagt: Salah er et bedre menneske enn fotballspiller. Og han er en av de beste fotballspillerne i verden.

På lørdag scorte Salah mål nummer 29 for sesongen, da han satt straffen som ga Liverpool ledelsen i finalen i Champions League mot Tottenham. Liverpool vant etterhvert 2-0 og fikk dermed sin sjette triumf i verdens tøffeste cup, den første på 14 år.

Slik feiret manager Jürgen Klopp seieren: