Illustrasjonsbilde: Pixabay.
Del saken

Hormoner er kjemiske stoffer med mange forskjellige funksjoner i kroppen som vi ikke klarer oss uten. Hormonene våre styrer de aller fleste kroppsprosessene.

Hormonene våre styrer kjønnet, humøret, psyken, vekten, aktiviteten, søvn, apetitt og sexdrift, for å nevne noen. Vi kan rett og slett ikke leve uten hormoner.

Balanse og ubalanse 

Hormoner er livsviktige og vi er avhengig av dem for å fungere godt. Likevel er det slik at hormoner i ubalanse kan skape trøbbel for oss. 

De fleste av oss er kjent med hormonene testosteron og østrogener, som regulerer kjønn, sexlyst og befruktning. Adrenalin er nødvendig for hjertets pumpefunksjon, mens insulin regulerer blodsukkeret. 

Når disse hormonene kommer ut av balanse kan det skape komplikasjoner i større og mindre grad. 

Stress

Når vi stresser putter vi kroppen i et såkalt «fight-or-flight-mode». Denne tilstanden er viktig for oss i et overlevelses-perspektiv: Blir vi utsatt for fare, så skal kroppen reagere. 

Utfordringen melder seg når vi holder oss i tilstanden over tid og kroppen er pumpet med kortisol og adrenalin til en hver tid.  

– Stress-hormonene er vel de som kan skape mest trøbbel, i den grad de er unaturlig forhøyet over tid, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK.no.

– Forhøyet kortisol over tid er relatert til økt risiko for hjerte-kar sykdom, høyt blodtrykk, overvekt og insulinresistens, spesielt akkumulering av magefett, dårligere muskelmasse, svekkelse av hukommelsessenteret i hjernen, dårligere søvn, depresjon, dårligere immunsystem, og mye mer, forteller Omdal videre.

Overvekt 

Insulin regulerer blodsukkeret vårt og skulle kroppen bli insulinresistent er det fare for både økt magefett og diabetes. 

Spiser du mye raske karbohydrater og lar blodsukkeret svinge, er det fare for at du som kvinne ikke bare legger på deg på grunn av forhøyede insulinnivåer, eggstokkene kan også påvirkes og føre til økt produksjon av testosteron. 

Økt testosteron hos kvinner betyr økt sannsynlighet for både uren hud og uønsket hårvekst både i ansiktet og på kroppen. 

Gode vaner   

Å ha et balansert hormonsystem er nødvendig. I den grad vi kan påvirke vår egen hormonbalanse, er det tiltak du ka gjøre for å holde hormonene i sjakk. 

Her er tre tips til hvordan du kan ivareta prosessene i kroppen din på best mulig måte: 

1. Nok søvn 

Søvn er kroppens egen medisin og kommer med gode bivirkninger. Nok søvn styrker immunforsvaret, produserer hormoner som bidrar til å gjenoppbygge hjernen og kroppen, og holder sykdommer unna. 

2. Spise regelmessig 

Å spise regelmessig er viktig for å unngå store blodsukkersvingninger. Ved å ha gode matvaner og spise sunn mat kan du spare deg insulinresistens og overvekt.  

3. Stresse ned 

Ta deg timeouts og lær deg å slappe av. Å stresse over lang tid kan føre til alvorlige helseproblemer. Det er bare å sette av tid til seg selv med den beste samvittighet.