Illustrasjonsfoto: Pixabay En mage-tarminfeksjon er en betennelse i tarmene, som skyldes smitte av sykdomsfremkallende bakterier, virus eller giftstoffer, som man får i seg via mat eller drikke.
Del saken

30 prosent av alle reiseglade nordmenn blir syke på ferie, skriver KK. Mage- og tarminfeksjoner er klart de vanligste feriesykdommene.

I perioden 2010-2017 var de to vanligste sykdommene meldt til Folkehelseinstituttet blant turister, campylobacteriose og salmonellose. I tillegg er turistdiaré vanlig ved utenlandsreiser og som regel ufarlig, men det fører til økt væskebehov, forteller Emily MacDonald, som er seniorrådgiver ved Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, ved Folkehelseinstituttet, til KK.

En mage-tarminfeksjon er en betennelse i tarmene, som skyldes smitte av sykdomsfremkallende bakterier, virus eller giftstoffer, som man får i seg via mat eller drikke. Sykdommen oppstår ofte akutt med diaré, ofte med blodig avføring, og noen ganger kvalme, magesmerter og feber.

Det kan være mange årsaker til at man får diaré. Gunnar Hasle er spesialist i infeksjonssykdommer:

– Det er lurt å holde seg i nærheten av et toalett, og sørge for å drikke rikelig. Imodium kan fungere bra for å bremse eller stoppe diareen, men det kurerer ikke infeksjonen», sier han.

Går vanligvis fort over
Som regel vil infeksjonen gå over av seg selv i løpet av få dager, men noen får en invasiv infeksjon, som gir større og mer langvarige plager.

– Hvis du har tydelig nedsatt allmenntilstand, slim eller blod i avføringen, og det gjør vondt å klemme på magen, kan det være et tegn på infeksjon i tarmveggen. Da bør du oppsøke lege, og overveie antibiotika. Men man skal ikke gi antibiotika med mindre det er helt nødvendig, er det rådet Gunnar Hasle gir.

Løs eller hard mage?
Det er ikke alle som får løs mage. Noen kan også få det motsatte problemet, forstoppelse. De skyldes gjerne mangel på fiberrik mat. Varme, late dager, kan gjøre sitt for å lage krøll i fordøyelsen. Det er heller ikke uvanlig å bli rammet av en luftveisinfeksjon på ferie, ifølge Hasle.

– Eldre og andre personer i risikogruppen bør ta influensavaksinen årlig, men bortsett fra det, er det ikke så mye man kan gjøre for å beskytte seg mot luftveisinfeksjoner, annet enn å sørge for god håndhygiene. God hygiene er det viktigste man kan gjøre for å forebygge sykdom – både hjemme og på ferie, konkluderer han.