(Photo by Christophe SIMON / AFP)
Del saken

Den nederlandske skuespilleren Rutger Hauer er død, 75 år gammel. Han huskes kanskje aller best for sin rolle i «Blade Runner».

Hauer hadde roller både i nederlandske og engelskspråklige TV-serier og filmer. Han døde etter kort tids sykdom, opplyser hans agent til Variety.

Hauers egen veldedige organisasjon mot hiv og aids, Rutger Hauer Starfish Association, skriver på sin nettsideat skuespilleren døde i sitt hjem i Nederland på fredag. Han er allerede begravet i en seremoni for de nærmeste.

Hauer innledet karrieren allerede i 1969 med tittelrollen i den nederlandske TV-serien «Floris», regissert av Paul Verhoeven. På 80-tallet gjorde han karriere i USA, og fikk solid drahjelp av rollen som replikanten Roy Batty i Ridley Scotts science fiction-klassiker «Blade Runner» i 1982. Rollefiguren huskes særlig for sin dødsmonolog, der han minnes det han har sett i universet.

– Alle disse øyeblikkene vil gå tapt i tiden, som tårer i regn. Det er tid for å dø, sier Batty.

Hauer huskes også for roller i actionfilmer som «The Hitcher» og «Blind Fury», og hadde de senere årene blant annet en rolle i HBO-serien «True Blood». Han minnes blant andre av filmskaperen Guillermo del Toro.

– Hvil i fred, den store Rutger Hauer: En intens, dyp, genuin og magnetisk skuespiller som brakte sannhet, kraft og skjønnhet til sine filmer, skriver han på Twitter.