Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Del saken

Nikotininnhold er så høyt at det kan gi fysiske reaksjoner som ubehag, kaldsvetting, forstyrret hjerterytme, høy puls og kvalme.

Nikotininnholdet er seks ganger mer en vanlig snus, og de tar i bruk sex og pupper i reklamen. Snusen har slått an hos svensk ungdom. Skoler slår alarm.

– Det fremkom at elever har testet snusen, men vi vet ikke om det er på eller etter skoletid. De har blitt kvalme, numne i munnen og ikke følt seg bra i det hele tatt. Alle foreldre har fått informasjon, så forhåpentligvis snakker de om dette til sine barn, uttaler assisterende rektor Per Öberg til avisen Glåmdalen.

Les også: Å slutte med snus gir mange fordeler

Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet sier til Telemarksavisa at snusen er «milevis over normalen».

– Jeg kan ikke se for meg at dette kan være en behagelig dose, selv ikke for de meste drevne nikotinbrukerne.

Nettavisen skriver at det er mange nye snustyper som er produsert i Russland med usedvanlig høy nikotinmengde. Snus er forbudt i Russland, men de kan omgå loven hvis de fjerner tobakken, og heller tilsetter nikotinen i teblader.

For å øke salget bruker de sensuelle bilder av kvinnelige fordeler, med snusbokser i utringningen.

Les også: Færre røykere, men flere snusere i Norge

Swedish Match som produserer General, Catch og Etan sier denne snusen ikke bør selges i Norge.

– At garasjeprodusert russisk skrekksnus fritt kan lanseres på det norske markedet så lenge det kommer i grønn boks sier en hel del om at norsk snuspolitikk har forbedringspotensiale, sier kommunikasjonssjef Nils Erlimo til Nettavisen.

I Norge er det ikke regulering av innholdet i snus.