Isbjørnen som dukket opp i Tilitsjiki på den russiske Kamtsjatkahalvøya, skal etter planen bedøves og flys tilbake til sitt naturlige habitat, som ligger flere hundre kilometer lenger nord. Foto: Alina Ukolova via AP / NTB scanpix
Del saken

Innbyggere øst i Russland ble sjokkert da de fikk besøk av en isbjørn som hadde forvillet seg flere hundre kilometer fra sitt naturlige habitat.

Isbjørnen så utmattet ut da den streifet rundt på jakt etter mat i landsbyen Tilitsjiki på Kamtsjatkahalvøya i det østlige Sibir.

Russiske medier meldte onsdag at bjørnen tilsynelatende hører hjemme i Tsjukotka-distriktet, rundt 700 kilometer lenger nord.

Miljøvernere mener isbjørnen kan ha mistet retningssansen mens den fløt på et isflak.

– Arktis varmes opp på grunn av klimaendringene. Jaktforholdene blir dårligere og mindre gunstig, sier Vladimir Tsjuprov i Greenpeace.

– Isen trekker seg tilbake, og isbjørner ser etter nye måter å overleve på. Det enkleste alternativet er å komme dit det er folk, tilføyer han.

Lokalbefolkningen tok varmt imot bjørnen og ga den fisk, ifølge russiske medier. Videoer publisert på nett viser at dyret går forbi folk uten å vise tegn til å være aggressiv.

Myndighetene på Kamtsjatka planlegger en redningsinnsats senere denne uka. Planen er å bedøve dyret, for deretter å fly den sovende bjørnen til Tsjukotka i helikopter.

Isbjørner er avhengige av havis. Det gjør det svært sårbar for global oppvarming. Isen i Arktis krymper, noe som kan føre til at tilgangen på sel, isbjørnens naturlige byttedyr, minker.