Foreløpig er månen det eneste himmellegemet mennesker har satt sin fot på. Det er snart 50 år siden. Er vi klare for neste skritt? Pixabay
Del saken

Romskip i fremtiden kan ta sorte hull og lasere i bruk for å utforske verdensrommet.

En ny studie ser for seg å sende ut kraftige laserstråler som passerer i nærheten av sorte hull, og gi romskip tilnærmet ubegrenset energi, tilstrekkelig til å akselerere nært opp til lysets hastighet, skriver space.com.

David Kipping, astrofysiker ved Colombia University kaller konseptet halo drive, på grunn av lysringene som teorien tilsier vil oppstå rundt det sorte hullet. Han fikk idéen ved å studere gamere, og at det i mange spill finnes «snarveier» som spillere kan utnytte seg av.

Slipper drivstoff

En stor utfordring for romferder er den massive mengden drivstoff man må ha med seg. En ferd til for eksempel nærmest stjerne, Proxima Cantayri krever først energi for akselerasjon, deretter for å bremse ned farten når man ankommer. En bemannet ferd vil i tillegg ha energi til å returnere.

Det jobbes også med andre ideer, som å bruke speillignende seil som dyttes opp i hastighet ved hjelp av gigantiske lasere. 100 millioner dollar ble satt av til undersøkelser rundt dette i Breakthrough Starshot initiativet, lansert i 2016. Men der handler det om å sende kun mikrochiper for å ta bilder etc.

Kipping har beregnet at hans teorier viser at man kan oppnå tilnærmet relativistisk hastighet på romskip på størrelse med Jupiter. Noe som selvsagt høres helt utrolig ut.

Ikke en ny tanke

Ideen om å fange energien til stjerner og sorte hull er ikke ny, og allerede i 1963 foreslo den berømte fysikeren Freeman Dyson et lignende konsept. Han så for seg hvordan gigantiske strukturer kunne inneslutte stjerner og bruke det som kilde til enorme mengder energi, kjent som Dyson sphere. Men Dyson anså i hovedsak at dette var en mulighet for svært teknologisk avanserte sivilisasjoner et annet sted i verdensrommet.

Problemet

Hovedproblemet for Kipping er selvsagt at man på en eller annen måte må komme seg til nærmeste sorte hull. Selv om man bruker lasere, kreves det massive mengder energi.

Fremtiden

Hvis man ønsker mer kunnskap om fremtidens mulige energi, kan man lese boken til fysikeren Michio Kaku, som har skrevet en flott og relativt lettlest bok om hva vi har i vente.

Nedenfor en kort presentasjon fra David Kipping: