Erik Tandberg er først og fremst kjent som romfartsekspert, og ikke minst som NRKs kommentator da Apollo 11 landet på månen i juli 1969. Her er han fotografert hjemme i sin leilighet ved Majorstuen i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Del saken

Romfartsekspert Erik Tandberg er død, 87 år gammel. Tandberg kommenterte månelandingen med Apollo 11 i 1969 på NRK.

Det er Tandbergs familie som opplyser til NRK søndag ettermiddag at 87-åringen har gått bort.

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver hans datter i en SMS til kanalen.

20. juli 1969 var det sivilingeniør Erik Tandberg og NRK-journalist Jan P. Jansen som dekket NRKs sending om månelandingen. Jansen reiste til USA for å rapportere derfra, mens Tandberg var i Oslo da Neil Armstrong proklamerte «one small step for man …» på månen.

De to jobbet i lang tid med dekningen, og da dagen kom, følte Tandberg at han var godt forberedt til å lose det norske folk gjennom den spektakulære hendelsen.

Samlet hele folket

– Jeg tror det gikk sånn brukbart i hvert fall, sa han beskjedent til NTB i forbindelse med at det var 50 år siden månelandingen i fjor sommer.

Sammen med NRK-journalisten samlet Tandberg «hele folket» foran TV-skjermen gjennom hele 1960- og 70-tallet, den kalde krigens to tiår som var preget av det dramatiske kappløpet mot månen.

Etter oppskytingen av Sputnik i 1957 ledet russerne an – helt til John F. Kennedys ord like etter presidentinnsettelsen ble en realitet – en amerikaner reiste til månen og trygt tilbake til jorden før tiårets utgang.

Romfartsekspert

Tandberg ble født i Oslo 19. oktober 1932. Han tok realartium ved Fagerborg gymnas i 1951 og studentfagkurset ved Oslo handelsgym året etter.

Det var forventet at han skulle gå i farens fotspor og bli forretningsmann, men han lot ikke sjansen gå fra seg da Luftforsvaret søkte etter mannskap i 1952. Helt fra guttedagene hadde han stor interesse for fly. Han ble sendt til USA, hvor han fikk utdannelse som flymekaniker og jetmotormekaniker.

Etter førstegangstjeneste dro han tilbake til USA og tok i 1957 – samme år som sovjettriumfen Sputnik – den første av flere vitenskapelige grader ved amerikanske universiteter, alt knyttet til luftfart og romforskning.

–Jeg har alltid drømt om å komme ut i rommet, men nå er det nok dessverre for sent, sa Erik Tandberg til NTB under en mottakelse i den amerikanske ambassadørresidensen da Buzz Aldrin besøkte Norge 18. november 2007.

– Viktig stemme

I tillegg til månelandingen har Tandberg bidratt til mange andre forsknings- og romfartsrelaterte programmer på NRK opp gjennom årene, og han har helt til det siste vært flittig brukt som rådgiver og kommentator hver gang romfart har vært et tema.

– Tandberg var en folkeopplyser og en stemme som har vært kjent gjennom 50 år. Han er en av de viktigste stemmene i vår historie. Det er nesten ingen andre som har formidlet og hatt et kjent ansikt i to-tre generasjoner, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til VG etter nyheten om Tandbergs bortgang.

NRK-journalist Hallvard Sandberg opplyser til avisa at han og Tandberg hadde en avtale om at romeksperten skulle bidra i dekningen når USA om få uker skal sende astronauter opp i verdensrommet fra egen jord for første gang siden 2011.