Foto: Gorm Kallestad / NTB
Del saken

Et glass rødvin til maten gir lavere blodsukker og stiller sulten bedre enn et alkoholfritt alternativ, viser en ny svensk studie, sitert av NTB.

Forskere ved universitetet i Linköping har gjennomført et eksperiment på 14 friske legestudenter – sju menn og sju kvinner – som ble servert et måltid rikt på kalorier bestående av en Big Mac og en Triple Chocolate Cookie.

Da legestudentene fikk et glass rødvin til måltidet, oppdaget forskerne at blodsukkernivået tre timer senere var lavere enn da de fikk servert alkoholfri drikke til maten.

Det ble også målt lavere nivåer av det appetittstimulerende proteinhormonet ghrelin når maten ble skylt ned med vin, konkluderer studien.

Professor og overlege Fredrik Nyström er overrasket over resultatet. Han mener det gir ytterligere kunnskap om hvilke fordeler og ulemper alkohol har.

Forskerne i Linköping undersøkte også om snus hadde noen positiv effekt på hormoner, blodtrykk og forbrenning, noe det viste seg å ikke ha.

– Jeg er litt skuffet over at jeg ikke kunne finne noe positivt med snus. Den fikk blodtrykket og nivået av stresshormoner til å stige, men jeg skal lete videre, sier Nyström til SVT Nyheter Öst.