Steinsopp. Pixabay
Del saken

Lykke er når kona tar seg en joggetur i skogen, og returnerer med nesten en kilo steinsopp!

Foto: EM

Glem kantarell, steinsopp er virkelig skogens gull. Den anvendelige og velsmakende soppen kan brukes på mange måter, personlig liker jeg å lage enten kremet soppsuppe eller risotto. Denne gangen ble det risotto.

Hvis du ikke får tak i steinsopp kan du bruke andre typer sopp, som kantarell, aromasopp eller den soppen du liker. Men steinsopp er best, etter min mening.

Tørket sopp som brukes i oppskriften kan du kjøpe i butikken, hvis du ikke har stående fra fjorårets soppsesong (jeg brukte tørket kantarell plukket i fjor). For å tørke sopp selv er det bare å ha ferdig renset (og evt. oppdelt) sopp i ovnen på 50-60 grader varmluft i 10-15 timer. Ha ovnsdøren litt på gløtt. Snu soppen etter 5-6 timer. Soppen er ferdig når den er tørr og litt sprø. Så lar du soppen kjøles ned før du har den tørkede soppen på lufttette glass, type Norgesglass. Holder i flere år.

Du trenger:
300 gr risottoris
Nyplukket steinsopp, skåret i skiver
3 sjallottløk, finhakket (evt 1 rødløk)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 god håndfull tørket sopp (evt. et glass kjøpt i butikken)
Olivenolje
Smør
Salt og pepper
Jacobs Kyllingkraft, 1 boks, blandet ut med ca 1/2 liter varmt vann
2 dl tørr hvitvin
1 kopp nyrevet parmesan
Litt sitronjuice

 

Fremgangsmåte:
Bløtlegg den tørkede soppen i cirka 30 minutter i lunkent vann. Klem ut vannet av soppen, finhakk den. Sil kraften og ta vare på den.

Bruk en vid kjele og fres løk og hvitløk i olivenolje. Tilsett en god spiseskje smør og risen. La det surre over middels varme til risen blir blank, rør godt. Tips: Har du fenikkel liggende kan du tilsette et par spiseskjeer med finhakket fenikkel sammen med løken, det gir en flott smak. Tilsett den finhakkede soppen, bland sammen. Ha i vinen og la den koke til nesten all væske har kokt inn. Pass på at det ikke svir seg!

Spe med varm kraft, start med vannet du bløtla soppen i. Tilsett deretter kyllingkraft en øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er knapt mør. Dette tar ca 18 min.

Når risottoen er klar, steker du den ferske steinsoppen (kan erstattes med andre typer sopp). Jeg liker å steke soppen i smør på nokså høy temperatur, slik at den får god stekeskorpe. Krydre med salt og pepper.

Servering:
Vend inn et par spiseskjeer smør og parmesan, smak til med sitronsaft, salt, pepper og en sprut sitronsaft. Serveres på flate tallerkner toppet med den deilige stekte soppen.

Vintips:
Her smaker det fantastisk med en Nebbiolo fra Piemonte. Lommeboken avgjør, men har du råd kliner du til med en god Barolo eller Barbaresco. Det koster skjorta, men steinsopp er festmat som man ikke spiser så ofte.
Et rimeligere alternativ er Langhe Nebbiolo.

Hvis du vil drikke hvitvin er det fortsatt nokså kostbare anbefalinger jeg har å by på i dag. Prøv en god hvit burgunder som er fatlagret. Eller hvis du virkelig vil ta den helt ut, kjøp en flott vellagret Champagne!

God appetitt!