Et medlem av Portela samba school danser i spektakulært kostyme under karnivalet i Rio. REUTERS/Sergio Moraes (BRAZIL)
Del saken

Titusenvis utkledde mennesker feiret den tradisjonsrike Cordão de Boitatá gatefesten. Blant folkemengden fantes en gruppe kvinner kledd i rosa fra topp til tå.

Rosa topper, rosa shorts og blonde parykker. De selvutnevnte «Barbie-fascistene» sier at antrekket var en protest mot det de oppfatter som en høyreekstrem president, Jair Bolsonara, og hans støttespillere.

– Han er en trussel mot våre rettigheter, sa en av Barbiene, 33 år gamle Priscila Rangel.

Ifølge The Guardian har Bolsonaras valgseier ført til at politisk raseri og satire har fått ny vind i seilene, og i front står kvinner. De bruker kostymer, taler og sanger for å slå tilbake mot sexismen som Bolsonara og hans tilhengere står for.

Altså et fenomen vi kjenner igjen fra USA og de såkalte kvinnemarsjene, hvor superstjerner som Madonna hylles etter å drømme om å sprenge det hvite hus i luften.

Store problemer

Det er liten tvil om at situasjonen for kvinner i Brasil er vanskelig. Kvinner bankes opp, drepes og voldtas i et skremmende antall. Men dette er ikke noe som oppsto med valgseieren til Bolsonara.

Brasil har vært et land preget av vold og kriminalitet i mange tiår. Mellom 1980 og 2010 var det om lag en million drap i landet. Enkelte mener dette skyldes at landet er svært multikulturelt. Mangfold er ikke en styrke for Brasil, altså.

Høyrevridde kvinner mer attraktive

Eduardo Bolsonara, presidentens sønn, skapte furore for en tid tilbake når han hevdet at høyrevridde kvinner var mer attraktive enn kvinner på venstresiden, blant annet fordi de «ikke viser brystene sine i gatene eller gjør fra seg på gaten».

Rasende feminister svarer altså med å marsjere gjennom gatene iført tiara, og ikke så veldig mye mer.

Louise Bacelar, utkledd som Dandara, krigerkonen til Zumbi dos Palmeras uttaler:

– Dette er langt mer enn en feministisk gatefest. Det er en politisk handling å delta her.