Rihanna, skjermdump fra videoen til monsterhiten Umbrella.
Del saken

Robyn Rihanna Fenty, bedre kjent som superstjernen Rihanna, er vokalist, skuespiller og motedesigner. 

Hennes musikk er inspirert av karibiske stiler som reggae og dancehall, og Rihanna har spilt låter av Bob Marley på mange konserter. Rihanna har blitt et stilikon og har stadig fornyet seg. Som Madonna behersket hun også musikkvideoformatet, og er blitt utnevnt til 2000-tallets videodronning.

Suksessen skyldes flere ting. For det første er hun en dyktig vokalist. Det skader heller ikke at hun er flott å se på og spiller skamløst på sex. Men hovedgrunnen er gode samarbeidspartnere og en hel mengde gode poplåter.

Gjennombruddet

Allerede debutsingelen Pon de Replay og debutalbumet «Music of the Sun» (2005) gjorde kommersiell suksess, tross blandet mottagelse hos kritikere. Norske Stargate samarbeidet med Rihanna allerede ved denne første utgivelsen.

Også album nr. to, «A Girl Like Me» (2006) solgte bra, og singelen SOS toppet Billboard Hot 100 og gjorde Rihanna internasjonalt kjent.

Men det var med «Good Girl Gone Bad» i 2007 Rihanna virkelig ble superstjerne. Musikken var mer uptempo og dansbar. Singelen Umbrella ble en massiv hit, og toppet listene i Storbritannia ti uker på rad. Denne låta vant også Grammy Awards i 2008 for beste rap/sang-kombinasjon. Albumet solgte over 9 millioner eksemplarer, og inneholdt også singler som Shut Up And Drive og Don’t Stop the Music

Rihanna har samarbeidet med en rekke andre artister, som blant annet Jay-Z (Umbrella), Slash, Kanye West, og låta Love the Way You Lie med Eminem, som toppet listene i tyve land.

«Loud» ble utgitt i 2010, og ga Rihanna flere topplasseringer, blant annet med låtene What’s My Name? og Only Girl (In the World). Dette året ble Rihanna den første kvinnelige artist som hadde fem singler på UK Singles Chart i sammenhengende år. I 2011 spilte hun ti kvelder på rad for et utsolgt O2 Arena i London, også en historisk rekord for en kvinnelig artist.

Alt i alt har Rihanna hatt ti listetopper på Billboard Hot 100, noe som gir delt fjerdeplass (med Janet Jackson) blant kvinnelige artister.

Rihanna i sin debut som skuespiller . Foto: Battleship Delta Productions/Kobal/REX

Skuespiller

Rihanna har utnyttet sin stilling som ikon, og har spilt i flere filmer. Hun debuterte i Battleship i 2012. Hun har senere startet eget sminkemerke og et undertøymerke. Så sent som i mai 2019 annonserte hun at hun skal lansere et eget klesmerke.

Rihanna lanserer klesmerket FENTY i Paris i mai 2019. Foto: Martin BUREAU / AFP)

Sist uke ble jeg i kommentarfeltet beskyldt for å fokusere for mye på «gubbemusikk». Det er nok korrekt, men vanskelig å unngå når man skriver om musikkhistorie og faktisk er en «gubbe» selv.

Nå vil sikkert noen klage fordi jeg fokuserer på en kommersiell artist som Rihanna. Men hennes status er udiskutabel, og god popmusikk er like mye verdt som klassisk rock. Dette gjelder uansett personlige preferanser.

Når jeg velger låt blir det min personlige favoritt. Her er Rihanna med Diamonds (klikk på linken ikke på bildet).