Den britiske komikeren Ricky Gervais hisser på seg transaktivister. Foto: Ken McKay/ITV/REX
Del saken

Ricky Gervais forsvarte kvinner i Canada som saksøkes fordi de nektet å utføre intimbarbering på transkvinner. Nå anklages han for å være transfobisk, skriver Daily Caller.

Gervais er en britisk komiker som er mest kjent for den britiske originalserien The Office, som også er laget i en amerikansk versjon. Gervais var dessuten i flere år en hysterisk morsom vert for Golden Globe-showet, hvor han fra første stund forsøkte å være så sjokkerende og krenkende slik at han ville få sparken.

Les også: Nekter å la seg knekke av transaktivistene

Nå forsvarer han altså kvinnelige ansatte i skjønnhetssalonger som ikke føler for å barbere transkvinners svært mannlige kjønnsorganer. Disse kvinnene har blitt hetset på det groveste av transaktivister:

De kvinnene som får støtte av Gervais er takknemlige, og forteller om hvordan de blir utestengt av sosiale medier, utsatt for scenenekt fra akademiske institusjoner. De opplever også at bilder av barna deres spres på internett, noen mister jobben, enkelte har fått politiet på døren:

Les også: Transaktivister bryr seg mer om seg selv enn sårbare barn og unge

Men transaktivister reagerer ikke særlig positivt på utspillet til den britiske komikeren. For transaktivister er man en kvinne hvis man sier man er en kvinne, uansett kjønnsorganer. Å benekte dette er transfobisk og diskriminerende.

LGBT-aktivist Amy Martin mener Gervais er «en transfobisk person som forsøker å fremstille sine fordommer som feminisme. Men ekte feminisme inkluderer alle kvinner, også transkvinner».

Ricky Gervais tok seg tid til å svare, og spør enkelt og greit om det ikke er feminisme å mene at kvinner som finner det ubehagelig skal få slippe å barbere menn nedentil.

Han understreker også at det ikke handler om mange, men om én transkvinne ved navn Jessica Yaniv som frekventerte ulike skjønnhetssalonger for å få underlivet sitt barbert, og nå saksøker alle som nektet for diskriminering på grunn av kjønnsidentitet.

Nina Hjerpset-Østlie har også skrevet på sin side Gjenstridig om kvinnene som må møte for famøse Human Rights Council (HRC) i British Columbia. Hun siterer Brendan O`Neill, som er redaktør for Spiked! og skribent for Spectator. Han beskriver situasjonen som Orwellsk og at virkeligheten nå har blitt en krenkelse. Og hva med religionsfrihet og kvinnenes rettigheter?

– Å presse kvinner til å utføre handlinger med en penis mot deres vilje er forferdelig og viser at politisk korrekthet nå har krysset en linje mellom irriterende og avskyelig.

Flere av de kvinnene som rammes er lavtlønnede kvinner med migrantbakgrunn som snakker dårlig engelsk og ikke har gode utsikter på arbeidsmarkedet. En av de hadde salongen i sitt eget hjem og det var små barn tilstede når hun nektet å barbere de manlige kjønnsorganene til Yaniv.

En artikkel i The Post Millennial antyder blant annet at Yaniv stalker småjenter og mener immigranter som ikke vil barbere ham nedentil bør utvises fra Canada. Men Yaniv er stolt over den viktige kampen for «menneskerettigheter».

Hvis dere heller vil ha noe å le av, kan dere her se Ricky Gervais som vert for Golden Globe 2010: