Illustrasjonsbilder av en far som er hjemme med sine tre barn. Pappapermisjon. Pappaperm. På vei hjem fra barnehagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken

Spania innførte to uker betalt pappapermisjon i 2007. Forskere har studert konsekvensene av denne reformen.

Studien, som er publisert i Journal of Public Economics, fant at de parene som nøt godt av pappapermisjon brukte lenger tid på å få neste barn. Par som ble omfattet av reformen fikk i mindre grad nye barn i løpet av de neste seks årene.

De mener at årsaken er todelt:

  1. At fedre tok større ansvar førte til at mødrene knyttet seg tettere til arbeidsmarkedet. Dette kan ha ført til at et nytt barn ble for kostbart, siden man måtte ofre mer.
  2. Studiens forfattere mener også at mennene fikk mindre lyst på flere barn, enten fordi de ble bevisste på kostnaden (i arbeid og ressurser) et barn medførte, eller fordi de ville fokusere på kvalitet i stedet for kvantitet.

Det må være lov å stille noen spørsmål:

– Hvordan kan to ukers pappapermisjon endre en kvinnes forhold til både arbeidsmarkedet og reproduksjon så drastisk?
– Kan det hende at foreldrene misliker redusert valgfrihet, og ikke ønsker at staten skal bestemme hvem som passer på barna, og når?
– Tror man virkelig på konseptet kvantitet fremfor kvalitet? Er ikke dette bare et argument for folk som ikke har tid til å være nok sammen med barna sine?

Norge har de rauseste ordningene og hele 15 uker såkalt fedrekvote. Samtidig er statsministeren bekymret fordi vi får stadig færre barn.