Man treffer ikke mange potensielle sexpartnere hvis man sitter i kjelleren hos mor og far og spiller FIFA. Shutterstock.
Del saken

Andelen av voksne amerikanere som ikke har hatt sex det siste året satte ny rekord i 2018, ifølge The Washington Post.

Hele 23 prosent av de som svarte på undersøkelsen i alderen 18-29 år sier de ikke har hatt sex det siste året. For menn er andelen på hele 28 prosent, en tredobling siden 2008. Andelen kvinner ligger på 18 prosent, noe som også gir en økning, men på kun 8 prosent.

En av hovedårsakene er at unge mennesker finner partner senere i livet:

– Det er flere mennesker i tjueårene som ikke bor sammen med en partner. Under de omstendighetene tror jeg at det vil bli mindre sex, sier professor i psykologi ved San Diego State University, Jean Twenge.

Arbeidsledighet

Forskere ser også en sammenheng mellom det å være i jobb og stabile forhold, sier hun til The Washington Post. Etter finanskrisen mistet mange menn jobben, dette antas å ha hatt stor effekt. Undersøkelsen viste for eksempel at 54 prosent av amerikanere uten jobb levde uten en fast partner, mens tallet for de med jobb var på 32 prosent.

Dessuten bor flere menn hjemme hos foreldrene sammenlignet med kvinner, noe som selvsagt legger begrensninger for sexlivet.

Incels

Det er derfor ikke så merkelig at begrepet incels har fått stadig større oppmerksomhet de siste årene. Nylig hadde Trygdekontoret et program delvis viet fenomenet incels (involuntary celibate). Begrepet har egentlig en vid betydning, og gjelder for mennesker av alle kjønn og legninger som lever i ufrivillig sølibat. Det ble faktisk oppfunnet av en ung kvinne med alias Alana.

Men begrepet brukes  i dag nesten utelukkende om unge, hvite men som ikke lykkes på sex- og kjærlighetsmarkedet.

I USA har minst fire såkalte skoleskytinger vært gjennomført av incels, ofte med et uttalt ønske om å hevne seg på samfunnet, og da særlig kvinnene som aldri ga dem en sjanse. Samlet antall dødsoffer for disse fire skoleskytingene er 45.