Blodgiver ved blodbanken på St. Olavs Hospital i Trondheim. Mann gir blod. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NB! Modellklarert
Del saken
5.600 nye blodgivere meldte seg for landets blodbanker i juni måned, melder Røde Kors. Det er en dobling sammenlignet med samme måned i fjor.

I løpet av livet vil annenhver nordmann trenge behandling med blodprodukter. Likevel utgjør blodgivere mindre enn 2 prosent av den norske befolkningen.

Ifølge Røde Kors’ tall over blodgivere er det imidlertid i ferd med å bli flere som vil gi blod. I juli meldte 5.600 blodgivere seg.

– Det er svært gledelig at så mange vil bli blodgivere. Vi vil gjerne takke alle som gjør en uvurderlig innsats for at menneskeliv ikke skal gå tapt, sier Elizabeth Salas Andreassen, som er ansvarlig for blodgiverprogrammet til Røde Kors.

Programmet rekrutterer 90 prosent av norske blodgivere.

Blod er et levende materiale med begrenset holdbarhet. Blodbankene må derfor hele tiden få påfyll av nytt blod for ikke å gå tomme, og de trenger 30.000 nye blodgivere i året for å opprettholde blodberedskapen i Norge.

I den sammenheng er sommeren en utfordrende tid, siden mange blodgivere er utilgjengelige på grunn av ferie. For selv med moderne og avansert teknologi kan ikke blod fremstilles kunstig, det må gis.