Husmor anno 1950, Shutterstock
Del saken

I mai 1955 publiserte «Housekeeping Monthly» en artikkel med tips til den gode husmor. Artikkelen het The Good Wife’s Guide,

Den hadde klare regler for hvordan kvinner burde behandle sine menn. Man må lure på hvordan en slik liste ville sett ut i dag?

Vi har hentet saken fra Little Tings og  Sosialnytt.

1 Du må alltid maten klar når han kommer hjem. Slik vet han at du tenker på han og bryr deg om hans helse.

2 Menn er sultne når de kommer hjem fra jobb. Å bli møtt av varm mat når de kommer hjem gjør at de føler seg velkommen.

3 Forbered deg. Slapp av i 15 minutter, slik at du er uthvilt når han kommer hjem. Fiks opp sminken, sett et bånd i håret slik at du ser frisk og fin ut. Han har nettopp vært med mange mennesker som ser trøtte ut på grunn av jobben.

4 Vær oppriktig interessert i han. Etter en tung dag med jobb, trenger han oppmuntring og en av dine plikter er å gi han det.

5 Vask og rydd huset en siste gang før han kommer hjem. Rydd unna skolebøkeretc. Sørg for at bordet er rent.

6 I vintermånedene bør du fyre opp i peisen slik at han kan få varmen i seg. Mannen din trenger et fristed hvor det er ro og orden. Det gir jo også deg en god selvfølelse å ta hånd om sin mann.

7 Forbered barna før han kommer hjem. Vask hendene og ansiktene deres. Gre håret deres og ta på de rene klær.

8 Barn er som små skatter og slik skal mannen din få oppleve dem. Sørg for at de lager minst mulig lyd når han kommer hjem. Skru av vaskemaskin, tørketrommel og støvsuger. Forbered barna på at de må være stille.

9 Vis alltid glede over å se ham igjen.Hjelp ham å glemme jobben med et varmt smil, vis at du ønsker han skal være glad. Lytt til han.

10 Du har sannsynligvis mange ting du ønsker å fortelle han, men ikke ta det opp med en gang han kommer hjem. Hør på han først. Husk: hans tanker er viktigere enn dine.

11 Du har ansvaret for at kvelden blir hyggelig. Ikke klag om han kommer sent, går ut på byen, eller gjør noe annet morsomt uten deg. Tenk på presset og slitet han gjennomgår hver dag.

12 Din hovedoppgave: Tenk at huset skal være en plass for ro, hvile og orden. En plass hvor din mann kan få hvile både kropp og sjel.

13 Ikke møt ham med klager og problemer.

14 Ikke bli sur selv om han er for sen til middag, eller om han er ute hele natten. Tenk at dette er en belønning for alt arbeidet han har gjort i løpet av dagen.

15 Tenk alltid på din manns velvære. La han slappe av i en god stol eller legge seg ned på soverommet. Ha klar kald eller varm drikke.

16 Ta av han skoene, mens du prater til ham med en behagelig og beroligende stemme.

17 Ikke still spørsmål ved hans handlinger. Husk at han er herren i huset, han vil alltid utøve sin vilje med rettferdighet og sannhet. Du har ingen rett til å irettesette ham.

18 En god kone kjenner alltid sin plass.

 

Så da er spørsmålet: Er det noen som gjerne vil reise i tid og gjenskape kjønnsrollene og arbeidsfordelingen fra 50-tallet? Eller trenger vi en ny, oppdatert og moderne liste over tips til begge ektefeller?

Forøvrig er hele saken en «hoax», som har spredt seg over internett de siste tiårene. Men for enkelte husmødre i 1955 var kanskje situasjonen slik som beskrevet?